Care sunt categoriile de persoane ce primesc ajutoare din partea DAS, sprijin sosit de la UE

0
640

Cu ceva timp în urmă vă precizam situația ajutoarelor alimentare și de igienă proprie primite din partea UE, ce se distribuie prin programul POAT 2018-2021 (Program Operațional de Ajutorare a Persoanelor Defavorizate) și direcționate pe plan local Direcțiilor de Asistență Socială, prin Ministerul Fondurilor Europene, sub directa coordonare a Instituției Prefectului  și a Primăriei Giurgiu, după cum ne preciza Viorica Bănescu, directorul instituției.

Gheorghe Pahomnie, reprezentant al DAS Giurgiu, ne spunea că în urmă cu doar 2 săptămâni au mai primit un lot de ajutoare constituit din 2.844 de pachete cu ajutoare alimentare și tot atâtea produse de igienă personală.

La acest moment noi avem dosare la sediul din Giurgiu Nord ale persoanelor ce urmează să primească ajutor social, persoane care nu au servici, nu au pensie nu au niciun venit – ne preciza Gheorghe Pahomnie.

 În primă etapă avem de distribuit în jur de 1300 de pachete. Am livrat până acum peste 1000 de pachete, adică peste 80% din acestea, ajutoare livrate persoanelor cu venit minim garantat și celor cu alocații complementare. Persoane care trebuie să primească în primă fază aceste ajutoare. Totodată am început să dăm persoanelor cu dizabilități, în jur de 1600 de pachete… Condiția este ca aceste persoane să ne aducă o copie după certificatul de handicap. Noi oprim această copie pe care ulterior ne-o solicită Prefectura pentru verificare.

Cei ce doresc să întocmească dosarele de ajutor social se pot adresa DAS, la sediul din Gara Giurgiu Nord cu următoarele documente:

-adeverință de la ANAF că solicitantul nu are serviciu;

-copie după certificatele de naștere ale copiilor solicitantului și a soțului (soției);

-copii  după Carnetele de Identitate ale solicitantului și ale soțului (soției).

Din aceste documente trebuie să se deducă faptul că nu există niciun alt mijloc de întreținere în familia solicitantului. De precizat că persoanele cu dizabilități (handicap) își pot întocmi dosarele la Direcția Generală de Ajutor Social și Protecție a Copilului, de către o comisie de anchetă care le face verificări și le eliberează certificatul de handicap, ce ulterior este prezentat la sediul nostru, unde primim aceste liste.

Pentru a nu se crea cozi la primirea ajutoarelor personalul DAS am început să distribuim în paralel, atât ajutoarele pentru persoanele fără venituri cât și pentru cei cu dizabilități –  după cum ne spunea Gheorghe Pahomnie.

La acest moment  sunt două categorii de persoane cu handicap: cele care au pensie sau au un venit și persoane cu handicap, dar fără niciun fel de venit – mai preciza reprezentantul DAS Giurgiu.

În consecință, cei ce doresc întocmirea dosarelor pentru primirea unor astfel de ajutoare vor trebui să ia legătura cu personalul de specialitate  din cadrul DAS Giurgiu.

(Jurnal)