Jurnal giurgiuvean
Acasă Actualitate Care mai este valoarea unui meniu zilnic pentru bolnavii internați în spital

Care mai este valoarea unui meniu zilnic pentru bolnavii internați în spital

0
Care mai este valoarea unui meniu zilnic pentru bolnavii internați în spital

Una din temele dezbătute în ultimele zile în mass media, a fost aceea a valorii meniului pacienților, în sistemul de sănătate.

Opinia publică a aflat astfel, cu stupoare, că unui bolnav internat valoarea alocată celor trei mese din meniu, este de 10 lei/zi! E mult? E puțin?  Pentru asta ne-am adresat actualului manager general al Spitalului Județean de Urgență Giurgiu (SJU), ec. Dragoș CHIVU.

Acesta ne spunea că înainte de toate trebuie lămurite câteva aspecte: Un spital monospecialitate nu se poate compara cu unul județean și mă refer aici la celelalte unități spitalicești din județ – menționa managerul general al SJU.

Una este să faci mâncare pentru 40-50 de pacienți și alta e să  o pregătești pentru câteva sute. Legislația în acest domeniu stabilește aceste prețuri ale meniului zilnic al bolnavului, astfel: 10 lei pentru bolnavii adulți, 15 lei pentru cei arși, iar pentru bolnavii de diabet și copii, 17,5 lei/zi. Sunt toate valori stabilite prin Hotărâre de Guvern sau Ordonanțe, nu le hotărâm noi… – ne mai preciza managerul general al Spitalului județean Giurgiu.

Dar să știți că și în cei 10 lei poți să introduci numărul de proteine, de calorii necesar, adică tot ce-i trebuie unui bolnav…Deci se pot face meniuri și cu această sumă. În privința gustului meniului există după cum știți, sintagma cu ”mâncare de spital”, adică nu are gustul unei mâncări făcute  acasă – a mai menționat Dragoș CHIVU.

Într-un material pe aceiași temă abordat de trustul PRO, această sumă este egală cu cea pe care o are alocată un deținut pe viață. Citiți aici materialul: https://stirileprotv.ro/stiri/sanatate/in-romania-un-pacient-primeste-pentru-mancare-aceeasi-suma-ca-un-condamnat-pe-viata.html

(Florian TINCU)

VREMEA

Giurgiu
cer acoperit de nori
7.8 ° C
7.8 °
7.8 °
68 %
1.2kmh
100 %
vin
17 °
sâm
19 °
Dum
18 °
lun
19 °
mar
16 °