
Unul dintre proiectele de anvergură de care se va ocupa Consiliului Judeţean Giurgiu, consta în realizarea variantei ocolitoare a Municipiului Giurgiu, prin zona de vest, un proiect finanţat de către Ministerul Transporturilor, prin CNAIR.
Așa cum am mai precizat într-o ediție anterioară a cotidianului nostru, este un proiect important, de anvergură care se va extinde atât pe terenuri proprietate publică şi privată, aflate pe raza administrativă a municipiului Giurgiu, dar și pe raza a trei localități din județ: comunele Stăneşti, Frăteşti şi Slobozia.
Proiectul a fost demarat încă în perioada mandatului de preşedinte al CJ Giurgiu, a lui Marian Mina, atunci fiind realizat studiul de fezabilitate şi obţinute avizele legale necesare.
Ulterior, timp de mai bine de patru ani, Dumitru Beianu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean nu a reuşit să finalizeze procedurile legale pentru demararea proiectului.
Noua conducere a Consiliului Județean face acum demersuri pentru a relua acest proiect, iar la acest moment au fost deja parcurse procedurile de achiziție, fiind depuse trei oferte, dintre care una desemnata câștigătoare.
Din păcate a fost depusă și o contestație și prin Decizia nr. 3173/C6/3094/08.11.2024, CNSC (Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor) a acceptat în parte contestația formulată și a dispus reevaluarea ofertei contestatoarei, la această dată, procedura de achiziție aflându-se în desfășurare.
Conducerea Consiliului Județean Giurgiu a prezentat stadiul proiectului către Instituţia Prefectului, pe care vi-l redăm în rândurile de mai jos:
” U.A.T. Judetul Giurgiu a semnat în anul 2021, în calitate de partener, Parteneriatul de implementare nr. 81339/296/05.10.2021, cu CNAIR (Compania Nationala de Administare a Infrastructurii Ruriere SA) pentru realizarea obiectivului de investiție “Varianta Ocolitoare Giurgiu“.
Obiectul Acordului de parteneriat este realizarea de proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii de transport de natura variantelor ocolitoare, drumurilor de legătură la drumurile naționale, autostrăzilor, drumurilor expres, drumurilor alternative ca soluții pentru descongestionarea de trafic rutier, inclusiv modernizarea, reabilitarea acestora.
Finantarea obiectivului de investiții se va realiza prin Programul de Transport 2021-2027.
În vederea implementarii proiectului, au fost organizate mai multe proceduri de achizitie, astfel:
Pentru atribuirea contractului de execuție lucrări, au fost organizate 2 proceduri de achiziție, inițiate prin publicarea următoarelor anunțuri de participare:
I. Anunțul de participare nr. CN1043518/08.06.2022 – Termen limită depunere oferte: 19.09.2022. Valoarea estimată a contractului de lucrări: 303.040.336,90 lei, făra TVA.
Procedura a fost supusă controlului de calitate şi regularitate – ANAP (Ex-ante). Până la termenul limită de depunere oferte au fost depuse 2 oferte.
În urma derulării procedurii de achiziție, ambele oferte au fost respinse întrucât nu au îndeplinit cerințele documentației de atribuire, procedura fiind anulată.
Împotriva comunicărilor privind rezultatul aplicării procedurii a fost depusă contestație.
Prin Decizia nr. 781/C10/713 din 06.04.2023, CNSC (Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor) a respins ca nefondată contestația formulată de către contestator.
II. Anunțul de participare nr. CN1060948/21.10.2023 – Termen limită depunere oferte: 09.01.2024. Valoarea estimată a contractului de lucrări: 380 649 894.98 lei, fără TVA.”