laurentiu-tintea1Până la data de 31 martie, giurgiuvenii care achită impozitul pe imobil beneficiază de o bonificaţie de 10%.

Acesta este şi motivul pentru care o mare parte din contribuabili (aproximativ jumătate din numărul lor total) se prezintă în această perioadă la ghişeele Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale Giurgiu, pentru a plăti impozitul menţionat. Numărul celor care şi-au plătit până la această dată impozitele şi taxele este relativ acelaşi cu cel de  anul trecut din aceaşi perioadă.

După cum ne declara directorul instituţiei, Laurenţiu Ţintea, 23.189 de persoane fizice, la care se adaugă 6.268 de persoane juridice au achitat deja impozitul pe imobil, valoarea totală a sumelor încasate până acum ajungând la 4.899.147 lei.

Noutatea pentru anul acesta în ceea ce priveşte acest tip de impozit o reprezintă introducerea taxei curţi construcţii, pentru persoanele care locuiesc în apartamente.

”Până în anul 2016, proprietarii de apartamente nu plăteau impozit pe terenul pe care se afla construcţia. Legislativ, s-a schimbat lucrul acesta. Codul Fiscal nou, din 2016, prevede că proprietarii care locuiesc la bloc să plătească acea cotă indiviză, proporţional cu cât ocupă apartamentul. Ce înseamnă această taxă? Că dacă blocul se va demola, el este totuşi proprietar pe o bucăţică din cota aceea indiviză”, ne-a mai precizat Laurenţiu Ţintea.

Domnia sa a adăugat că impozitul pe imobil se poate plăti, integral, până la data de 31 martie, contribuabilii beneficiind de bonificaţia mai-sus amintită, sau se poate achita în două tranşe egale, termenele lor fiind datele de 31 martie şi 30 septembrie. Orice altă variantă de plată atrage după sine penalităţi.

Jurnal