Capacitatea de adăpostire a populației din Municipiul Giurgiu, în adăposturile antiaeriene, este de abia 2%!

0
420

Între 1 și 2% este capacitatea de adăpostire a populației din Municipiul Giurgiu în adăposturile antiaeriene, în caz de război, susțin specialiștii.

Conflictul din Ucraina ne-a schimbat radical prioritățile unora dintre noi, iar scenariul acestui război tragic aproape de granițele noastre, precum și pregătirile trupelor ne creionează o realitate pe care mulți o credeam până de curând doar un scenariu de film.

Întrebarea ce ar trebui să ne frământe este: în câte din orașele și județele României sunt pregătite adăposturi antiaeriene, câte sunt pe hârtie și câte sunt la acest moment, funcționale.

Despre Giurgiu am mai discutat… și am constatat că și aici suntem codași. Cauzele ar trebui investigate și vinovații trași la răspundere, pentru că noi suntem celebri pentru tragediile care ne iau tot timpul pe nepregătite.

Cert este că în cazul unor bombardamente (Doamne ferește!), în Giurgiu, capacitatea de adăpostire este cuprinsă între 1-2%.
La nivel național situația este la fel de dezastruoasă. Sub 3% din români încap în adăposturile de protecție civilă în cazul unui dezastru!

Prin comparație, state precum Finlanda sau Elveția, au capacitatea de a-și adăposti aproape toți locuitorii, în timp ce Danemarca și Suedia, aproximativ 80% din populație, iar Germania a început, la rândul ei, să-și modernizeze adăposturile și să crească bugetul pentru protecția civilă, alertată de războiul din Ucraina.
În lista municipiilor care n-au alocat niciun leu anul acesta pentru reabilitarea adăposturilor antiaeriene se află: Vaslui, Piatra Neamț, Botoșani, Călărași, Covasna, Slatina și Pitești și, evident!, Giurgiu.

(Jurnal)