Un nou proiect legislativ urmează a fi suspus dezbaterii în Parlament . El vizează stabilirea zilelor libere, altele decât sărbătorile legale, acordate într-un an angajaților de la stat, dar și din mediul privat.

Proiectul de lege prevede totodată și modalitatea prin care acestea ar urma să fie recuperate, pentru a nu mai schimba programul de lucru prin ordonanțe de urgență, de fiecare dată când se ivește o astfel de ocazie.                                                       “Această măsură vine în ajutorul firmelor din domeniul privat, care vor avea predictibilitate și își vor putea gestiona activitățile din timp, pentru a se alătura angajaților din sectorul public”, se arată în expunerea de motive a proiectului, notează legestart.ro.                                                                                    În plus, este benefic pentru familiile în care unul dintre soți lucrează în sistemul bugetar, iar celălalt va putea beneficia de aceleași perioade libere. Nu în ultimul rând, unitățile din turism vor ști cu exactitate perioadele în care pot oferi pachete turistice pentru mini-vacanțe, mai scrie sursa citată.

Zilele libere preconizate pentru 2019:

Sărbătoare legală 24 Ianuarie 2019 – joi / Zi liberă preconizată 25 ianuarie – vineri.                                                                              Sărbătoare legală 1 Mai – joi / Zile libere preconizate 2, 3 mai – joi, vineri.                                                                                    Sărbătoare legală 15 august – joi / Zi liberă preconizată 16 august – vineri

Sărbătoare legală 25, 26 decembrie – miercuri, joi / Zi liberă preconizată 27 decembrie – vineri.                                                  Sărbătoare legală 1, 2 ianuarie 2020 – miercuri, joi / Zi liberă preconizată 3 ianuarie – vineri.

La art. 139 din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, după alin. (3) se introduce un nou alineat, alin. (4), cu următorul cuprins:“(4) Până la data de 15 ianuarie a fiecărui an, Guvernul stabilește prin hotărâre de Guvern zilele de muncă pentru care se acordă zile libere, care preced și succed sărbătorile legale, respectiv zilele în care se recuperează acestea”.