Când vom reveni la normal

0
148

Impactul noului vaccin pentru Covid va fi semnificativ peste vară și viața ar trebui să revină la normal până iarna viitoare, a afirmat unul dintre creatorii vaccinului produs de companiile BioNTech/ Pfizer, scrie BBC.

Profesorul Ugur Sahin, co-fondator al BioNTech, a vorbit și despre faptul că transmiterea virusului în masă s-ar diminua, rezultând o „reducere dramatică a cazurilor”. Săptămâna trecută, BioNTech și co-dezvoltatorul Pfizer au spus că analizele preliminare arată că vaccinul lor ar putea preveni mai mult de 90% din populație să se infecteze cu Covid-19.

Aproape 43.000 de oameni au participat la teste. Într-un interviu acordat în emisiunea Andrew Marr Show la BBC One, profesorul Sahin a spus că se aștepta la analize suplimentare pentru a arăta că vaccinul va reduce transmiterea între oameni precum și oprirea apariției simptomelor la cineva care a făcut vaccinul.

Sunt foarte încrezător că transmiterea de la om la om va fi redusă cu ajutorul unui astfel de vaccin eficient – poate nu 90% dar poate 50% – însă nu trebuie să uităm că și asta ar putea duce la o reducere dramatică a răspândirii pandemiei„, a spus el.

Persoanele în vârstă din centrele de îngrijire au prioritate, urmate de personalul medical și cei cu vârsta de peste 80 de ani. Apoi, populația va fi clasificată după vârste.

După anunțul cu privire la primul vaccin eficient, Sir John Bell, profesor de medicină la Universitatea Oxford, a sugerat că viața ar putea reveni la normal în primăvara  următoare. „Sunt poate primul care spune asta, dar voi spune cu oarecare încredere” – a spus profesorul.

Dacă totul continuă bine, a mai spus el, vaccinul ar putea fi distribuit la „sfârșitul acestui an, începutul anului următor”. El a afirmat că scopul a fost de a livra 300 de milioane de doze în toată lumea până în aprilie 2021, ceea ce „ne va permite să creăm un impact”.

El a precizat că marele impact va avea loc mai târziu: „Vara ne va ajuta datorită faptului că rata de infectare va coborî și, ceea ce este esențial, vom putea vaccina mai mult până sau înainte de toamna/ iarna următoare”. Profesorul Sahin a spus că este esențial ca toate programele de imunizare să fie finalizate înainte de toamna viitoare.

Cele două companii intenționează să ceară ca vaccinul să fie aprobat de urgență până la sfârșitul acestei luni. Un vaccin și tratamente mai bune sunt considerate cea mai bună cale de scăpare de restricțiile impuse în lume. Aproximativ 12 vaccinuri se află în faza finală a testării, însă acesta este primul vaccin care dă rezultate.

Vaccinul folosește o abordare experimentală – injectarea unei părți a codului genetic al virusului – cu scopul de a pune în mișcare sistemul imunitar.

(Jurnal)