Nimic mai adevărat atunci când vine vorba de politică  decât sintagma ”never say never” , adică niciodată să nu spui niciodată! În consecință  cine și-ar fi putut închipui, cu un an în urmă, că Victor Ponta s-ar mai putea întoarce  prea curând la  social democrație, după  divorțul  dur de Liviu Dragnea.  Deși cu toții trebuia să ne amintim că lupul își schimbă blana, dar năravul BA!

Și uite așa, după mai mai multe partide de negocieri, ghionturi pe sub mese și chicoteli de culise, cu președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, anticomunistul   Victor Ponta  s-a trezit fredonând din nou  refrenul ”Să nu uităm nicicând / să iubim trandafirii…!”

A fost momentul în care și o serie de jurnaliști și-au adus repede aminte de ironiile deșănțate pe care Călin Popescu Tăriceanu a fost nevoit să le pe vremea când era prim ministru al României,  de la probabilul său prieten de viitoare alianță , Victor Ponta.

Dar vremurile se schimbă, nu-i așa, mai puțin însă caracterul oamenilor politici, după cum constatați. Scopul însă, scuză mijloacele!

Astfel , în timp ce  nea Victor  își freacă mâinile nutrind prin noua alianță la cât mai multe locuri în Parlament, ALDE pare un jucător înfocat la 6 din 49 ,  mizând pe tot felul de variante, în care președintele Tăriceanu e musai să fie susținut în candidatura sa la președinție. Căci zarurile au fost ( mai demult) aruncate!

Întorcându-ne la celebra sintagmă enunțată la începutul acestor rânduri, la Giurgiu, o serie de  politicieni se văd astăzi puși în situații cu totul inedite, pentru cei mai mulți de-a dreptul incomode. Cel puțin față de concetățeni…  

Astfel președintele formațiunii locale  Pro România, Noruț Stănișteanu , un fost liberal ”vero”,  ar putea fi , volens –nolens,   ”altoit”  cu doctrina social democrată în cazul în care cele trei formațiuni: PSD, ALDE și PRO România vor  purcede la  crearea unui pol de centru stânga.

Sunt voci care susțin că totul va depinde de cel ce va încuviința să  joace rolul de locomotivă pentru această alianță, numele primarului Nicolae Barbu fiind tot mai vehiculat ..Rămâne de văzut dacă zvonurile se vor și confirma.  

Cert este deocamdată că, odată cu această eventuală variantă, o serie de alți politicieni locali,  ce-și  doreau o  delimitare cât mai evidentă de tabăra social democraților se văd nevoiți, în ședințele de campanie, a sta cot la cot, în postura de colegi de ”coaliție”.

O situație care deși aparent  dă   senzația că ar aduna mai multe voturi din partea electoratului, ar putea, dimpotrivă să-i nemulțumească pe votanți, plictisiți și îngrețoșați de perspectiva de a pune ștampila la vot pe cei de care tocmai credeau că au scăpat de a le mai fi prin preajmă.

Concluzionând, folosindu-mă tot de sintagme, aș putea spune că, pe zi ce trece,  tot mai  puțini  giurgiuveni sunt dispuși să lingă acolo unde au scuipat  odată!

(Florian Tincu)