Când intră vaccinul ”Johnson & Johnson” în România

0
181

După cum relatează AFP, Vaccinul împotriva COVID-19 al grupului american Johnson & Johnson va fi livrat în Europa începând cu 19 aprilie.

Este al patrulea vaccin care a obținut aviz din partea Agenției europene pentru medicamente (EMA), după Pfizer-BioNTech, Moderna si AstraZeneca.

Substanța activă, care asigură eficacitatea vaccinului, va proveni de la situl Johnson&Johnson de la Leiden, din Olanda.

UE, care a făcut o comanda de 200 de milioane de doze la laboratorul american (cu o opțiune pentru 200 de milioane de doze suplimentare), ar urma sa primească circa 55 de milioane de doze, în al doilea trimestru – a explicat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

Vaccinul are la baza un vector viral, potrivit unei tehnologii deja utilizate de Johnson&Johnson, în special împotriva virusului Ebola.

El utilizează ca suport un alt virus puțin virulent, transformat pentru a-i adăuga instrucțiunile genetice ale unei părți din virusul responsabil pentru COVID-19. Odată ajuns in celule, o proteină tipică SARS-CoV-2 este produsă, educând sistemul imunitar să o recunoască.

Acest vaccin este primul, dintre cele care au primit unda verde de la OMS, care nu necesită decât o singură injecție în loc de doua, prezentând și avantajul de a putea fi stocat la temperatura frigiderului.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Lt. col. Dr. Valeriu Gheorghiță, anunța în urmă cu două săptămâni că țara noastră va primi primele doze la finalul lunii aprilie.

(Jurnal)