Luni, 4 iunie, începe postul Sfinților Petru și Pavel? Cum se ține postul …

0
282

Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel începe pe 4 iunie și se termină pe 28 iunie, în acest an. Sfinții Petru și Pavel sunt sarbatoriti pe 29 iunie, dupa o perioada de post, care variază ca durată, în funcție de data Paștelui.

Postul Sfinților Apostoli mai este cunoscut și sub denumirea populară de Postul Sâmpetru. Acest post nu are niciodată o dată fixă. Începutul acestuia se stabilește în funcție de data în care cad Sfintele Paști. Postul începe mereu în lunea de după Duminica Tuturor Sfinților, prima duminică după Rusalii.  Pentru a putea determina durata acestui post, se aplică o regulă simplă: numărul de zile de la data Învierii (inclusiv) până la 3 mai, atâtea zile ține și postul.

Cum se ține postul Sfinților Petru și Pavel

În Postul Sâmpetrului, sâmbăta și duminica este dezlegare la pește. De asemenea, dezlegarea le pește este și pe data de 24 iunie, ziua care sărbătorește Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul.

Mai mult, dezlegare la peste este si lunea, marțea și joia, dacă în aceste zile se sărbătorește un sfânt cu doxologie marie și cu cruce neagră în calendar. Dacă o astfel de sărbătoare cade  într-o zi de miercuri sau vineri, se face dezlegare și la untdelemn și la vin. Dacă prăznuirea Sfinților Apostoli Petru și Pavel cade într-o zi de miercuri sau vineri, în aceste zile se face dezlegare la pește, vin și ulei.

Cine au fost Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Sfinții Petru și Pavel sunt sărbătoriți pe 29 iunie, după o perioadă de post, care variază ca durată, în funcție de data Paștelui.

Sfântul Apostol Petru a fost fiul lui Iona și fratele Apostolului Andrei și s-a născut în Betsaida Galileei. Numele sau iudeu era Simon, însa Mantuitorull-a numit Chifa (piatră). După o pescuire minunată pe lacul Ghenizaret, este chemat să devina pescar de oameni.

Mărturisește în numele apostolior dumnezeirea lui Hristos, dar se și leapadă de Hristos când El este prins spre a fi răstignit. După Înălțarea Domnului, Petru ia cuvântul în adunarea ucenicilor și aleg ca apostol pe Matia în locul lui Iuda. În ziua Cincizecimii (Rusaliile), dupa predica Sfantului Apostol Petru, se boteaza trei mii de persoane. Sfântul Petru a murit rastignit pe cruce, cu capul în jos, în anul 67, pe 29 iunie.

Sfântul Apostol Pavel era originar din Tarsul Ciliciei, din neamul Veniamin. Sfântul Pavel a fost elevul învățatului Gamaliel. Pavel locuia în Tars și lupta împotriva creștinilor. Sfântul Apostol Pavel a participat la uciderea arhidiaconului Stefan. Pe calea Damascului i se arată Hristos într-o lumina orbitoare și îl mustră: „Saule, Saule de ce ma prigonești?”.

Se converteste și primește botezul de la Anania, episcopul Damascului. Sfantul Apostol Pavel a pornit în trei mari călătorii misionare și a scris 14 epistole care se găsesc în Sfânta Scriptură.

Sfântul Apostol Pavel și-a găsit sfârșitul într-un mod la fel de tragic precum al Apostolului Pentru. A fost decapitat din porunca împăratului Nero, în anul 67.

(Jurnal)