Românii sunt obligați să aibă asupra lor declarația pe proprie răspundere dacă își părăsesc domiciliul în intervalul 22.00 – 06.00, iar oamenii legii vor verifica aplicarea măsurilor doar noaptea, precizează Grupul de Comunicare Strategică.

Newsweek România a adunat mai multe întrebări pe care românii și le pun pe rețelele de socializare și a obținut răspunsuri de la Grupul de Comunicare Strategică. 

1. Cine are obligația completării declarației pe propria răspundere pentru a putea părăsi locuința se completează doar pentru intervalul 22.00 – 06.00?
Declarația pe proprie răspundere este obligatorie în intervalul 22.00 – 06.00 pentru toate categoriile de persoane cu excepția personalului din cadrul Administrației Prezidențiale, Parlamentul României, Guvernul României, Ministerul Public, instituțiile sistemului național apărare, ordine publică și securitate națională, corpului diplomatic și personalul care asigură serviciile de utilitate publică, care nu are nevoie de completarea acesteia.

Vor exista modele de declarație pe proprie răspundere și de adeverință pentru cei care merg la muncă, puse la dispoziție de autorități. Fiecare cetățean va trebui să completeze declarația pe proprie răspundere înainte de a ieși din casă și va trebui să i-o prezinte polițistului/jandarmului, la cerere. 

Adeverința pentru muncă va trebui semnată de angajator. 

Restricțiile de circulație pentru orele 22.00 – 06.00 vor intra în vigoare de mâine, 23 martie, ora 22.00. 

2. Cine va verifica pe stradă persoanele și declarațiile lor? Vor fi făcute verificări și ziua sau doar noaptea?

Conform art. 10, lit. b, instutițiile abilitate să constate și să sancționeze nerespectarea măsurilor prevăzute la art. 5 sunt Poliția Română, Jandarmeria Română și poliția locală.

Aplicarea măsurilor va fi verificată doar noaptea, deoarece doar în intervalul 22:00 – 06:00 au caracter obligatoriu.

3. Care este distanța maximă față de locuință pe care ar trebui să o respecte persoanele care merg la cumpărături/ scurte plimbări/ farmacie etc.?
În considerarea spiritului acestor prevederi s-a estimat ca distanțele respective să se încadreze în niște norme rezonabile, respectiv până la cel mai apropiat punct de aprovizionare sau astfel încât deplasarea să nu implice traversarea localității / sectorului / zonei de proximitate a locuinței.

4. Ce se întâmplă cu persoanele care locuiesc în București sau în alt oraș, fără să aibă viză de flotant sau buletin cu domiciliul în orașul în care locuiesc?

În art. 5 alin. 4 se face referire la locuință/gospodărie, spații prin care se înțelege conform prevederilor legale orice clădire în care persoana locuiește efectiv, iar adresa acesteia este menționată expres în declarație, anterior părăsirii ei.
Menționarea locului se face pe baza declaratiei pe proprie răspundere, în rubricile special desemnate în acest sens.

5. Mai circulă taxiurile/ serviciile de car-sharing (Uber, Bolt)?

Da, transportul public și activitățile similare nu sunt afectate de prevederile prezentei ordonanțe.

6. Au voie curierii să mai facă livrări la domiciliu?
Da, activitatea de curierat și livrare la domiciliu nu este afectată, dar trebuie desfășurată cu măsurile de protecție necesare.