În PNL s-au făcut mai multe simulări cu privire la posibilele variante de organizare a alegerilor locale și într-un tur și în două tururi, și simultan dar și separat de eventuale alegeri parlamentare anticipate. Surse din Guvern au declarat, recent, pentru stiripesurse.ro că, la această oră calendarul agreat informal este ca alegerile locale să aibă loc în data de 24 mai. Liberalii preferă așa pentru că pe 31 mai sunt Rusaliile și acea duminică iese din discuție, iar pe 7 iunie se depășește mandatul actualilor aleși locali, alegeri locale precedente din 2016 fiind organizate pe 5 iunie.

Mai există și o altă variantă lansata de premierul Ludovic Orban: ca localele să fie comasate cu anticipatele și data avansată de șeful PNL pentru o asemenea mutare a fost 14 iunie.

UDMR, al cărui sprijin e vital pentru planul PNL de organizare a anticipatelor, a transmis luni ca este de acord cu anticipatele dar sa nu fie comasate cu localele.

Calendarul propus de liderul maghiarilor, Kelemen Hunor este: alegeri parlamentare anticipate pe 24 mai, alegeri locale pe 14 iunie.