Când administratorii  de unități hoteliere  fac din ajutorul dat de stat  un mijloc de înavuțire…  

0
343

În plină Pandemie, când turismului i se cântă prohodul ,  iar industria Horeca face concedieri masive  preconizând un faliment de proporții,  multe  hoteluri  și pensiuni  au devenit centre ad-hoc de izolare și carantină , cazând persoane venite din afara granițelor  (infectate cu COVID) sau  pentru odihna cadrelor  medicale din  spitale, ( conform regulilor Ordonanței), ori aflate  în izolare. 

Banii primiți pentru această prestație sosesc   din partea Guvernului, prin intermediul instituțiilor  aflate în teritoriu. În consecință   cazarea persoanelor  este  decontată de către stat, adică  din banii noștri,  ai cetățenilor .

În consecință supărarea unui administrator de hotel din Giurgiu ce se arăta  contrariat  de faptul că i-am fi nominalizat numele unității, în cadrul publicației noastre , atunci când am vorbit despre  cazarea unor cadre medicale în locația domniei sale, ni se pare ridicolă atâta timp cât plata  prestației se face din bani publici , alocați de stat pentru această situație în care ne aflăm.

În ceea ce ne privește, aș dori să precizez că rolul presei, este tocmai acela de a informa corect și în timp real,  cetățenilor,  ceea ce se întâmplă în jurul lor.   În acest context , giurgiuvenii  doresc  să știe, în cazul de față,  unde ajung banii lor , domnule administrator! Nu vrem să jucăm rolul de ORBI în scenariul dumneavoastră! 

 În legătură cu  principiile și morala pe care le invocați  vom cere organelor abilitate să verifice care era tariful de cazare în hotelul dvs. înainte de a încheia contractul cu Consiliul județean Giurgiu, căruia inițial i-ați cerut, din informațiile pe care le deținem,  chiar mai mult decât și-ar fi putut permite această instituție a statului.

Cum s-au făcut negocierile și dacă nu cumva  unii dintre administratorii acestor unități hoteliere , simțind  în acest Covid-19 , mirosul banilor,  au ridicat artificial  tariful la cazare, vom afla după această  Pandemie, când vor fi necesare niște anchete zdravene pe acest subiect.

Pretenția unor proprietari de hoteluri, ca informațiile privind cazarea persoanelor izolate sau carantinate în hotelurile/ motelurile/ pensiunile lor,  să fie, musai,  strict confidențiale, este aberantă. Ele  emană,  cu siguranță, dintr-o  necunoaștere a legilor.

Că cei ce află că în hotelul pe care îl administrați  sunt adăpostite persoane suspecte de Coronavirus ( sau care intră în contact zilnic cu persoane infectate), nu mai vor să se cazeze acolo nu este treaba noastră. De ce trebuie să  ascundeți  acest lucru, atâta timp cât dvs. primiți în mod legal, bani frumoși de la statul român pentru asta?   V-ați asumat de la început acest risc , atunci când ați acceptat  târgul încheiat. În concluzie nu mai putem merge pe cartea minciunilor  domnule administrator. Cetățenii aau dreptul /vor să știe adevărul!

Am constatat că, la nivelul Municipiului Giurgiu, câțiva (de fapt doar unul!) dintre acești administratori de hoteluri, au impresia că  pe timpul Pandemiei le este permis orice,  inclusiv  jecmăneala instituțiilor statului .

Iată de ce solicităm Consiliului județean Giurgiu,  să  facă publice tarifele la care au fost închiriate aceste camere de cazare , pe perioada Ordonanței/ Stării de Urgență  de la unitățile hoteliere din Municipiu cât și  valoarea întregului contract încheiat  cu fiecare  hotel.

Este important totodată  să se menționeze dacă fiecare dintre aceste unități  hoteliere  dețin la acest moment  un contract special cu o firmă care colectează deşeurile și  dacă,  după ce persoanele ce au fost izolate vor  elibera camerele,   va fi făcută o dezinfecţie , cu simț de răspundere!

Am fi curioși să știm cine urmărește dacă  aceste proceduri vor fi respectate întocmai  și dacă  nu cumva ele vor fi făcute de mântuială, existând astfel  riscul ca, din  dorința administratorilor acestor unități, de a câștiga  cât mai mulți bani, păcălind  statul, să  ne  trezim în situația tragică  de  a  transforma  hotelurrile în focare de infectie pentru viitorii turiști.

 Evident că la Giurgiu,  majoritatea administratorilor  din Horeca sunt  de bună credință, însă tocmai ei sunt excepțiile  care întăresc suspiciunile noastre,  iar perioada de pandemie ne-a demonstrat că  dorința de a câștiga cu orice preț,  chiar și cu prețul sănătății și vieții unor oameni,  este mult mai mare decât  respectarea unor norme de igienă, stricte,  într-un context atât de delicat  ca cel în care ne aflăm.

Dumnezeu să ne ajute să trecem cu toții peste acest necaz , iar celor amintiți mai sus să le dea înțelepciunea de a nu face din nenorocirea și suferința oamenilor o sursă de înavuțire.

(Florian Tincu)