De cele mai multe ori când în presa străină apar considerații negative la adresa noastră o parte a politicienilor  români se grăbesc să spună că sunt exagerări sau  că articolele apărute sunt , tendențios, interpretate greșit. Iată însă o măsură recent care se pare ne va afecta suficient de mult și probabil va altera relațiile noastre diplomatice cu Canada…

Pe fondul creșterii notabile   în ceea ce priveşte activitatea grupărilor de crimă organizată,   ca urmare a  eliminării  vizelor pentru românii ce doreau să se stabilească în Canada, facilitate   ce a intrat în vigoare pe data de 1 decembrie 2017,  acest stat ia acum în calcul reintroducerea vizelor pentru români.

Renunţarea la vize pentru cetăţenii români începând din 1 decembrie 2017 a determinat o creştere notabilă a activităţii grupărilor de crimă organizată din România, având ca ţintă Canada”, se arată într-un document  care precizează că din decembrie 2017 și până în present au fost înregistrate circa 1.000 de solicitări de azil, în condiţiile în care în anul 2017 doar 9 astfel de cereri au fost acceptate. Înformațiile apar  într-un   raport declasificat obţinut de Global News.

Continuăm să colaborăm cu Guvernul român pentru a ne asigura că sistemul nostru funcţionează. Discutăm chiar acum pentru a găsi modalităţi de a ne aisigura că membri ai reţelelor de crimă organizată şi alţii nu uzează şi nu abuzează de sistemul canadian de imigraţie”, a afirmat  prim ministrul Canadei , Justin Trudeau.

Autoritatea pentru Imigraţie, Refugiaţi şi Cetăţenie din Canada a anunţat că monitorizează situaţia şi că a introdus noi condiţii pentru români. În data de  5 iunie Guvernul a anunţat că cetăţenii români care nu au paşapoarte electronice vor avea nevoie de vize.

Începând cu 5 iunie, 2018, cetăţenii români vor avea nevoie de un paşaport electronic valabil pentru a continua să călătorească în Canada fără viză sau în baza Autorizaţiei de călătorie electronice (eTA) pentru călătoriile întreprinse pe calea aerului. Aceasta înseamnă că românii care deţin un paşaport non-electronic, cum ar fi paşaportul temporar, vor avea nevoie de o viză valabilă pentru a călători în Canada”, se arată în anunţul autorităţii.

(Jurnal)