Călin Popescu Tăriceanu și-a depus demisia de la Senat

0
93

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu și-a depus luni, la Biroul Permanent al Senatului, demisia din funcția de președinte al acestui for. Demisia sa va fi oficializată în momentul în care va fi citită în plen.

Odată cu demisia sa începe lupta pentru a doua poziție în stat. Printre cei care își doresc această poziție se numără mai mulți senatori PSD, printre care Ecaterina Andronescu, Nicolae Moga, Titus Corlățean sau Robert Cazanciuc. Funcția este folosită de PSD și pentru negocierile cu senatorii nemulțumiți din ALDE. Din partea PNL este vehiculat numele Alinei Gorghiu, însă liberalii au evitat să decidă luni în ședința partidului, în timp ce USR a decis să susțină pentru șefia Senatului candidatul PNL, cu condiția ca USR să obțină două posturi de vicepreședinte. În același timp, se poartă discuții cu ALDE și Pro România pentru susținerea candidatului PNL.

Președintele Senatului este ales de majoritatea senatorilor prin vot secret cu buletine. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere. Este declarat ales preşedinte al Senatului candidatul care a întrunit, la primul tur de scrutin, votul majorităţii senatorilor.

Dacă nici un candidat nu a întrunit numărul de voturi necesar, se organizează un al doilea tur de scrutin, la care participă primii 2 candidaţi care au obţinut cel mai mare număr de voturi va fi declarat preşedinte al Senatului candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi din totalul voturilor exprimate.

(Jurnal)