Călduri insuportabile în aceste zile. Meteorologii vor să instituie cod ROŞU! Sâmbătă vor fi 44.5 grade la umbră!

0
256

cod-rosu-de-canicula-in-italia-11-orase-de-pe-teritoriul-italian-au-inregistrat-cele-mai-ridicate-temperaturi-din-acest-an-16456657Căldură greu de îndurat  în aceste zile. Maximele  ajung  şi  chiar depăşesc 40 de grade…

În zilele următoare, la amiază temperaturile  vor fi de 36…37 de grade pe suprafeţe mari. Se pot înregistra şi  38, poate chiar 40 de grade în Lunca Dunării. Aşadar, rămâneti la umbră si anulati orice activitate în aer liber. Caldura va fi năucitoare.

In sudul tarii, respectiv la Giurgiu,  atmosfera este sufocantă, canicula în toată regula şi chiar 39…40 de grade la umbră, în sud, spre Dunăre.

În Bucureşti căldură infernală,  cel putin  3 zile , cu nopţi tropicale, adică minime de peste 20 de grade.

Astazi, dupa prânz se instaleaza canicula si aerul devine irespirabil. Mai pe seara apar norii, dar nu prea sunt semne de ploaie.

In zonele de munte: vreme nefiresc de calda si destul de multa instabilitate dupa pranz. Va ploua torential, pe suprafete mari si se asteapta grindina si vant puternic pe creste.

Pe litoral, vorbim deja de vreme exagerat de calda. Astazi: soare, vant intens, temperaturi ridicate si disconfort termic. Mare atentie la ultraviolete; indicele UV a ajuns la nivel 8, asa ca stati la umbra in orele amiezii!

Vineri situatia se înrăutateste, meteorologii dorind chiar să instituie COD ROŞU! În conditii de cer senin, canicula poate aparea local peste tot, nu doar în jumătatea sudica a ţării. Abia in noaptea de vineri spre sambata ajung norii de ploaie in nord-vestul tarii.

Sambata este ultima, dar si cea mai intensa dintre aceste zile de coşmar! Căldura face ravagii în sudul, estul si centrul ţării: disconfort extrem si temperaturi de 40 de grade SI PESTE 40 în Oltenia si Muntenia. În a doua parte a zilei sunt asteptate vijelii si ploi torentiale în vestul, centrul si nordul tarii. Sambata s-ar putea atinge recordul absolut intregistrat pana acum in Romania de 44,5 grade la umbra. Deocamdata, furtunile si vijeliile ne pun la incercare.

Duminică , în sfârşit se răcoreşte; doar în sud si sud-est o să mai avem temperaturi la limita caniculei. În rest, instabilitatea va creşte si după pranz se produc fenomene extreme, violente. Ploile ar putea ocoli extremităţile vestice şi sud-estice ale tarii. Luni va fi şi mai racoare.

 (Jurnal)