Căldură pe „împrumut” în această iarnă

0
369

Aproape cinci milioane de lei reprezintă creditul contractat de Primăria Municipiului Giurgiu pentru asigurarea combustibilului necesar producerii de agent termic de către Global Energy Production pentru iarna 2018 – 2019.

„Este a şaptea iarnă pe care o prind în calitate de primar şi, din cele şapte, doar în cinci cazuri am avut banii de la Guvern, sume pe care aceştia erau obligaţi să ni-i vireze. În ceilalţi doi ani…am fost trimişi să facem credit! Culmea este că în ambele situaţii, cel care ne-a „recomandat” creditarea a fost acelaşi ministru al economiei: Eugen Teodorovici. Am mai păţit acest lucru în 2015, când, dacă ţineţi minte, tot pe credit am achiziţionat gazul natural necesar funcţionării GEP-ului”, declara, într-o recentă conferinţă de presă, primarul municipiului, Nicolae Barbu.

În anul 2003, mai spunea acesta, punctele termice (centralele termice) au trecut, din proprietatea statului, în cea a unităţilor administrativ-teritoriale. La vremea respectivă, a existat un preţ de referinţă, şi o înţelegere conform căreia statul urma să achite diferenţa dintre preţul de referinţă şi cel realizat de centralele termice pentru producerea energiei termice. „La momentul crizei economice din 2009, ni le-au pasat cei de la Consiliul Judeţean, pe motiv că CET-ul trebuie să fie la municipiu, pentru că încălzeşte doar municipiul. De parcă municipiul nu făcea parte din judeţ, dar, în fine…Ani la rând s-au tot achitat aceste sume despre care vorbeam mai devreme, de la stat, până când, în 2015, ministrul economiei de atunci, Eugen Teodorovici, ne-a transmis că nu poate să transfere suma datorată către noi, şi că…să mergem să ne împrumutăm. Aşa am păţit şi anul acesta, când din nou mi s-a transmis că trebuie să contractăm un credit pentru agentul termic! Aşa că, în loc să păstrăm sume de bani pentru cofinanţări la proiecte europene, vom plăti ratele la credit…”, mai spunea primarul Nicolae Barbu.

Începând cu data de 1 noiembrie, GEP Giurgiu a început furnizarea energiei termice către populaţie, furnizare făcută fără a mai fi necesare cereri din partea asociaţiilor de locatari.

(Jurnal)