Pentru a câștiga bani precum un parior profesionist trebuie să gândești ca un parior profesionist. Am stat de vorbă cu mai multe persoane care trăiesc din pariuri și am depistat puncte comune în felul lor de a judeca lucrurile.

În cele ce urmează voi face un „portret robot” al celor care și-au împlinit visul și au renunțat la job-urile stresante pentru o muncă făcută de acasă, conform unui program făcut după bunul plac. Să nu credeți că nu e de muncă. Un parior profesionist nu se uită câteva minute pe ofertă, plasează două-trei pariuri și gata. Nici vorbă! El urmărește meciuri, se informează, studiază oferta caselor de pariuri și analizează evenimente minim opt ore pe zi. Este din cale-afară de meticulos și face totul după un plan bine stabilit.

În primul rând, profesioniștii îți fixează doar obiective pe termen lung. Chiar dacă prind o serie (inevitabilă) de zile în care diferența dintre profit și suma investită este negativă, ei nu disperă. Știu că pe termen lung vor fi pe plus, pentru că au încredere în sistemul gândit. În general, acest sistem se raportează la câteva noțiuni de bază:

  1. Sunt preferate pariurile online, pentru că în online este o varietate mare de opțiuni de pariere. Pariorii profesioniști mizează pe rezultat (în special pe linii asiatice, pentru că este foarte important să joace acoperit), pe goluri, pe cornere. Din fiecare meci este aleasă opțiunea de pariere cu cele mai mari șanse de reușită, găsită în urma unei analize amănunțite despre care vom vorbi mai jos.
  2. Este ales un număr mic de ligi. Potrivit unul parior profesionist român care locuiește în Canada, nu se poate juca în deplină cunoștință de cauză pe mai mult de trei ligi. Aceasta înseamnă că pariorul cunoaște tot ce se poate ști despre ligile respective, despre echipele, jucătorii, antrenorii și arbitrii implicați. Are o bază de date solidă cu surse de informare, dar și prieteni în interior, care îl avertizează asupra eventualelor jocuri de culise.
  3. Sunt plasate doar pariuri single. Jucând un singur meci pe bilet, profesioniștii  sunt „la mâna lor” pe termen lung. Cine pune bilete cu minim două selecții este la mâna norocului. Probabilitatea de câștig pentru un bilet cu două selecții este mult mai mică decât pentru unul cu o selecție. De la trei selecții în sus deja vorbim despre o loterie, din punctul de vedere al unui jucător care nu își permite să se joace cu banii, pentru că din acei bani trăiește.

  1. Nu se iese din politica de Money Management. Acest concept se referă la împărțirea bugetului. Sunt puțini profesioniștii care își împart bugetul în părți egale, pe care le mizează indiferent de gradul de risc. De obicei, se pariază între 3% și 5% din buget pe cote între 1.70 și 1.80. La o bancă de 100.000 de euro, 3% înseamnă o miză de 300 de euro. Profitul unui pariu câștigat pe cotă de 1.80 este 240 de euro.
  2. Sunt căutate exclusiv pariurile de valoare. Pariorii despre care vorbim își calculează singuri cotele. Concret, analizează meciurile având în vedere statistica, absenții, echipele probabile, rezervele, moralul jucătorilor, motivația, armonia din cadrul lotului, starea terenului etc. și aproximează în șanse procentuale probabilitatea ca anumite opțiuni de pariere să fie câștigătoare. Șansele sunt transformate apoi în cote. Dacă cota calculată de parior este mai mică decât cea oferită de casa de pariuri pentru aceeași selecție, pariul are valoare și merită jucat. De exemplu, dacă cineva consideră că o cotă corectă pentru victoria lui Arsenalcontra lui Sheffield Wednesday este 1.75, iar la Fortuna ofertaafișează cota 1.85, atunci pariul este de valoare.

Aici trebuie spus că foarte multe pariuri de valoare apar la pariurile live, dar nu am întâlnit pariori profesioniști care să prefere acest tip de pariuri, întrucât … s-ar îmbolnăvi de inimă.

  1. Profesioniștii au conturi deschise la mai multe agențiide pariuri sportive de top, pentru a beneficia de cele mai bune cote. Poate că unui parior amator nu i se pare foarte important că victoria echipei X are cota 1.65 la un operator și 1.50 la altul, dar, pentru cei care trăiesc din pariuri, un calcul de bun simț arată în felul următor: cota de 1.65 aduce un profit de 65 de lei la o miză de 100 de lei, în comparație cu profitul de 50 de lei adus de cota 1.50. Diferența de 15 lei este mare, având în vedere că profesioniștii au peste 100 de pariuri câștigate pe lună. Suma de 1.500 de lei (15 x 100) se apropie de salariul minim pe economie.