De la ultima noastră întâlnire cu  românii din Diaspora, organizați în Grupul intitulat ”Sufletiștii din UK și Europa”, grup din care fac parte și câțiva giurgiuveni, oameni cu dragoste de semeni, s-au întâmplat multe, așa cum ne spunea Daniel Iordache cel cu care am stat de vorbă la finele săptămânii trecute, unul dintre ”sufletiștii șefi” ai acestui Grup, pe care redacția noastră, împreună cu Asociația ”Friends to Friends-2008” și nu în ultimul rând cu reprezentantul JRS România, l-au sprijinit pentru a identifica cât mai multe cazuri sociale, punându-l  în legătură cu familii și persoane care chiar au nevoie oricând de un sprijin material și alimentar.

De data aceasta, înainte de Crăciun am luat o mulțime de dulciuri și am făcut pachețele la 5 căsuțe de plasament din Municipiul Giurgiu (căsuța Albastră, Casa Verde, Casa Dunării, Centrul de pe șoseaua Oinac, Centrul social de lângă Policlinică, la care se adaugă Azilul de bătrâni de la Mironești în care sunt cazați 57 de bătrâni – ne spunea interlocutorul nostru.

De revelion am dus la Azilul de bătrâni de la Mironești, zahăr, făină, ulei, torturi și produse lactate… Am cumpărat și un cuptor electric, un  cuptor cu microunde și o boxă  ca să asculte și dumnealor muzică cu ocazia sărbătorilor de iarnă. De asemenea le-am oferit și produse din carne de porc pentru a-și putea pregăti o masă copioasă.  Tot în pragul Revelionului ne-am întors și la Căsuțele pentru copii dăruindu-le torturi pe care am scris numele grupului nostru , ”Sufletiștii din UK și Europa” – ne mai spunea Daniel, în ochi citindu-i-se satisfacția unei misiuni îndeplinite până la ultimul amănunt.

Daniel Iordache ne mai spunea că ajutorul grupului s-a îndreptat și către căteva familii cu situații financiare precare sau aflați în situații vulnerabile. Printre aceștia se numără și Claudiu Marian Coman, elevul din clasa a X-a (Colegiul Național „Ion Maiorescu”), înfiat de curând de propria sa dirigintă, după drama suferită în urma decesului tatălui său, căruia redacția noastră i-a facilitat, înainte de sărbători,  legătura cu campionul mondial de box Mihai Leu, dar și unui tânăr suferind, aflat în tratament, cât și solicitanților de azil cazați în Centrul regional de la Giurgiu.

Mai mult de atât, în urma discuțiilor avute la telefon în aceste zile, cu colegi săi din grup, unul dintre membrii cei mai vechi, Ionela Boariu, o tânără trecută cu puțin de 30 de ani, a anunțat că îi va trimite, zilele acestea, lui Daniel și dirigintei acestuia, Chițu Anca, o sumă de bani, urmând să îl sprijine financiar, de acolo din Anglia, de fiecare dată când va putea face acest lucru.  

Cei care doresc să fie ajutați să vă contacteze pe dumneavoastră la redacție, urmând ca ulterior, când vom strânge  suficiente donații și mă voi întoarce în România, la Giurgiu, să îi putem ajuta – ne spunea Daniel Iordache.

Centrele de Plasament, prioritatea Grupului de ”sufletiști”

Noi campaniile le programăm din timp, iar ulterior,  în funcție de buget  ne planificăm  prioritățile – ne preciza Daniel, unul dintre cei 300 de membri care constituie nucleul Grupului format la acest moment din circa 3900 de români veniți în Diapora să lucreze. Prioritare au fost Centrele de Plasament și Azilul de bătrâni de la Mironești…Vreau să spun că de acei bătrâni ne-am atașat foarte mult. Încercăm să ajutăm cât mai mult și în felul acesta să ne extindem grupul. 

Cine sunt cei ce fac parte din Grup

Din grupul  Sufletiștii din UK și Europa” fac parte români stabiliți  provizoriu în UK, Italia sau Germania. Din păcate nu sunt mulți giurgiuveni… predomină românii noștri  moldoveni. Grupul are așa cum vă spuneam circa 3900 de membri. Cei din diaspora, care vor citi acest  articol al dvs.  și doresc să ni se alăture sunt așteptați cu drag să ia legătura cu noi. La fiecare întâlnire de grup,  ce au loc în restaurantele românești din Londra , planificăm  totul.   Gândiți-vă că acum patru ani și jumătate am început cu două Căsuțe de Plasament și la ora actuală avem  8 Căsuțe pe care le ajutăm, prin rotație… Recent ne-am implicat și în ajutorul oferit, așa cum vă spuneam anterior, Azilului de bătrâni de la Mironești. Nu am neglijat nici Centrul de Refugiați unde am mai fost și iată acum am revenit, tocmai  pentru că știm ce înseamnă să fii imigrant/emigrant.

Nu așteptăm sărbătorile neapărat pentru a ajuta…nu așteptăm o ocazie anume, vreo sărbătoare anume ci ajutăm ori de câte ori putem să o facem, în iulie, august, când mergem cu un grup de 40-50 de copii la munte. Dacă suntem solicitați pentru anumite situații urgente suntem acolo , nu oferim daruri  doar de sărbători. Ajutorul nostru nu este condițional de sărbători sau de alegerile electorale. Noi ajutăm conaționali de-ai noștri pentru că dorim să aducem speranță și zâmbete pe chipurile oamenilor care au nevoie de noi, fără  nici un interes obscur. Cred că ați înțeles asta…- ne mai spunea vizibil afectat Daniel Iordache, un sufletist cu inimă de aur, înainte de a se despărți de jurnaliștii noștri și de jurist Florentina Tincu, cu care au fost împărțite o grămadă de alimente, fructe și dulciuri imigranților din  Centrul Regional de Cazare pentru Solicitanții de Azil – Giurgiu. Așa cum constatați din rândurile de mai sus, românii din Diaspora merită cu prisosință respectul concetățenilor noștri , dar mai ales al politicienilor, cei care de fapt ar fi trebuit să recurgă la gesturile caritabile pe care vi le-am prezentat.  

(Florian T.)