Burse elevi 2019 – 2020. Câţi bani iau şcolarii pentru BURSA SOCIALĂ, BURSA DE PERFORMANŢĂ şi BURSA DE MERIT

0
1054

Guvernul a decis cuantumul minim al burselor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învățământul preuniversitar de stat cu frecvență pentru anul școlar 2019-2020. Acesta urmează să fie cel stabilit de autoritățile administrației publice locale.

Astfel, bursele de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învățământul preuniversitar de stat cu frecvență, se acordă în cuantum de 100 de lei.

„Etapa fundamentării proiectului de buget pentru anul 2019 a fost deja finalizată anterior apariției noilor prevederi legale, stabilite de Legea nr. 38/2019. Prin urmare, pentru a diminua riscurile ca o parte dintre elevi să nu poată beneficia de burse în anul școlar 2019-2020, cuantumul minim al burselor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învățământul preuniversitar de stat cu frecvență, este cel stabilit de autoritățile administrației publice locale, aflat în plată în anul școlar 2018-2019”, scrie ministerul Educației Naționale.

Aceste burse se alocă din bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale de care aparțin unitățile de învățământ preuniversitar de stat, din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat. Sumele alocate acestor drepturi nu pot fi mai mici de 100 de lei.

De asemenea, autoritățile deliberative ale administrației publice locale pot stabili un cuantum mai mare al burselor, în funcție de posibilitățile financiare existente la nivel local.

Din ianuarie 2019, bursa de ajutor social se poate cumula cu bursa de performanță, cu bursa de merit sau cu bursa de studiu. Până la apariția legii, valoarea burselor era stabilită de autoritățile locale.

Valoarea burselor sociale:

  • elevii orfani sau săraci este de 300 de lei lunar;
  • elevii din mediul rural ce sunt școlarizați în altă localitate este de 100 de lei lunar;
  • elevii al căror venit net lunar pe membru de familie nu este mai mare de 50% din salariul minim net pe economie este de 300 de lei pe lună;
  • de ajutor social ocazional este de 300 de lei pe lună.

Valorea burselor de performanță:

  • elevii care au obținut la olimpiadele și concursurile școlare, faza națională, locurile I, II sau III, precum și cei care s-au calificat în loturile de pregătire organizate pentru competițiile internaționale beneficiază de o bursă de 1.000 de lei;
  • elevii care au obținut la etapele naționale ale competițiilor/concursurilor cultural – artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific locurile I, II sau III, primesc burse de 500 de lei.

Valorea burselor de merit:

  • elevii cu media 10 beneficiază de o bursă de 600 de lei pe lună;
  • elevii cu media cuprinsă între 9,50 și 9,99 beneficiază de o bursă de 300 de lei lunar;
  • elevii cu media cuprinsă între 9,49 și 9,00 primesc 200 de lei lunar;
  • elevii cu media cuprinsă între 8,99 și 8,50 primesc 70 de lei lunar

(Jurnal)