„Mulţi bucureşteni nu ştiu că plătesc această taxă pentru că ea este inclusă în preţul apei şi nu este afişată separat în lista de întreţinere”, sublinia, recent, Cătălin Deacu, jurnalist Ştirile TVR.
De peste 10 ani, companiile de utilităţi încasează bani lunar pentru transportul şi epurarea apelor pluviale. Taxa a fost mereu controversată, pentru că este calculată pe baza unor valori medii ale precipitaţiilor şi nu prin cifre precise.
Mai mulţi parlamentari vor ca acest serviciu să fie facturat primăriilor şi au depus, în acest sens, un proiect de lege.
„Nimeni nu ştie exact câtă apă de ploaie se scurge de pe un bloc sau de pe o casă. Aşadar, baza de impunere este ilegală, iar această taxă nu trebuie plătită de consumatorii casnici din România”, se arată în proiectul de lege. În urma mai multor petiţii depuse de cetăţeni, mai multe primării din ţară au eliminat deja taxa pentru apele pluviale. În Buzău, localnicii, de exemplu, făceau economii la apa menajeră pentru a putea plăti apa de ploaie. În alte ţări europene, apa pluvială este colectată separat şi pusă în valoare. La Giurgiu, ne spuneau reprezentanţi ai APA SERVICE SA, apa de ploaie captată intră în „contul” Primăriei. „Singurii care plătesc o sumă de bani pentru apa pluvială sunt cetăţenii care locuiesc la case, pe străzile unde există sistem de captare a apei pluviale, şi care sunt racordaţi legal la acest sistem. Sumele care se plătesc sunt infime, şi se percep în baza unei formule de calcul, în funcţie de suprafaţa de teren a curţii respective, nu şi a casei”, au mai precizat cei de la APA SERVICE SA. (Jurnal)