
Tot mai mulţi cetăţeni se plâng de probleme cu stomacul, dând vina pe produsele alimentare. Acest lucru l-am aflat de la câţiva medici de familie, giurgiuveni care ne spuneau că tot mai mulţi pacienţi în ultima vreme se prezintă la cabinetele medicale acuzând dureri de burtă, mărturisind că suferinţa s-a instalat după ce au consumat brânză. Ei mai spuneau că brânza şi produsele derivate sunt produse extrem de sensibile ce pot suferi transformări majore în funcţie de mulţi factori şi mai ales din cauza căldurii, în această perioadă cu zile toride. Iată de ce aceştia declarau că ideal e să cumpăraţi brânza de la producători autorizaţi sau să verifici, cu atenţie, eticheta în marketuri, acest lucru constituind de cele mai multe ori o garanţie, purtând pe ambalaj toate detaliile despre conţinutul produsului şi respectiv data expirării acestuia. Pe aceasta ar trebui să scrie cât sodiu (nu mai mult de 2,4 miligrame) şi câtă sare (nu mai mult de 3%) conţine. Atenţie la substitutele de brânzeturi (mai ales la cele bulgăreşti), pentru că sunt făcute din grăsimi hidrogenate!
De ce trebuie să ţii cont când cumperi brânză
Telemeaua de oaie, cea mai căutată de consumatori în pieţe, după cum ne spunea un producător de brânză dintr-o comună din apropierea Giurgiului trebuie să fie albă şi nu perfect ”porţelanată”. Dacă observaţi puncte galbene prin ea înseamnă că este amestecată şi cu altceva, posibil cu lapte de vacă. De asemenea, brânza nu trebuie să aibă multe găurele, deoarece asta denotă o igienă precară şi un lapte de proastă calitate. Trebuie să nu conţină mai mult de 3% sare, iar atunci când vrei să o desărezi când laptele nu a fost de calitate, brânza se va înmuia, dar dacă laptele a fost bun, va rămâne fermă.
Telemeaua de vacă, la rândul ei are o tentă gălbuie şi nu trebuie să aibă găurele. Şi în sfârşit Urda care trebuie să fie dulce, sau în care putem adăuga sare, zahăr, piper. Ea nu trebuie să aibă gust amar sau rânced, să nu fie mucilaginoasă şi nici prea sărată. Urda de oaie e mai deschisă la culoare şi mai grasă, iar cea de vacă, mai gălbuie.
Cum trebuie păstrată
Brânza vândută vrac, la kilogram, cumpărată din pieţe poate oferi cele mai mari surprize. Specialiştii spun că înainte de toate brânza nu poate fi preparată în orice fel de vas. Ea trebuie ţinută la temperaturi specifice, în recipiente speciale pentru a nu-şi schimba gustul. Lăsată pe masă, la cald, ea poate intra uşor în fermentaţie. Mâinile nespălate, condiţiile de păstrare şi mai ales muştele pot transmite germeni patogeni ce se pot dezvolta extrem de rapid în tubul digestiv al consumatorului. De menţionat, mai spuneau medicii, că spălarea brânzei deja infestată, nu mai are niciun efect, indiferent că este ulterior bine ambalată. Este un produs perisabil ce trebuie ţinut la rece, la o temperatură constantă, bine ambalată pentru a o feri de mirosuri şi diferite izuri împrumutate de la alte produse, în frigider.
În concluzie, dragi giurgiuveni, aveţi foarte mare grijă atunci când cumpăraţi acest produs, ca să nu faceţi din sănătatea d-stră…mare brânză!
(Cityzen)