Timp de mai bine de cinci decenii, în zona Petrom de pe șoseaua București au fost îngropate rezervoare pentru combustibil, rezervoare care, în ultima perioadă, au fost dezafectate. Cei care au luat decizia dezafectării lor sunt, din informațiile noastre, chiar cei de la Petrom, care ar fi vrut să redea circuitului terenul de aproape 1,5 hectare, aflat în zonă.
Recent, mai mulți cititori ai publicației noastre ne-au semnalat faptul că, de când s-au început lucrările pe terenul respectiv, mirosul în cartier a devenit insuportabil.
„Nu miroase a combustibil, ci ca și cum toate haznalele din Giurgiu ar fi fost deversate pe terenul de la Petrom. Și asta, mai ales în zille extrem de călduroase. Ne luptăm cu mirosul; dacă ținem geamurile deschise, mirosul intră pe geam; dacă le închidem și pornim aparatul de aer condiționat, de asemenea, mirosul este introdus în locuință…”, ne-au semnalat cititorii „Jurnalului giurgiuvean”.
Din primele investigații, se pare că cineva a decis ca, pentru anihilarea „sterilității” terenului, să se aducă – și să se împrăștie – în zonă câteva sute de kilograme de bălegar de animale, acesta fiind și sursa mirosurilor pestilențiale.
Duminică, 7 iulie, reporterii noștri au realizat câteva fotografii de la bordul avionului utilitar care a efectuat dezinsecția aeriană, într-una dintre acestea fiind vizibilă și zona din spatele benzinăriei Petrom de pe șoseaua București, zonă în care se vede clar, într-o parte, o grămadă de culoare maro închis, ceea ce poate fi lesne interpretat ca „îngrășământul” adus de cei care efectuează lucrările.
Sesizată, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Giurgiu, a efectuat, în cursul zilei de astăzi, 12 iulie, un control la societatea amintită, concluziile fiind următoarele, așa cum ne-au fost ele transmise prin adresa nr. 1261/12.07.2019:
„La momentul controlului (n.r. – 12 iulie), SC OMV PETROM SA desfășura pe amplasament lucrări de curățare, remediere a solului, subsolului și reconstrucție ecologică a amplasamentului ca urmare a activității desfășurate în cadrul fostului depozit de produse petroliere Giurgiu Intern;
– pentru realizarea lucrărilor SC OMV PETROM SA deține Decizia etapei de încadrare emisă de APM Giurgiu;
– conform deciziei etapei de încadrare, pentru realizarea proiectului se efectuează lucrări de tratare a solului contaminat in situ și on-site (pe o platformă temporară amenajată în interiorul amplasamentului);
– în procesul de tratare a solului se utilizează gunoi de grajd fermentat (compostat) cu rolul de activator al proceselor de biodregradare a hidrocarburilor (conform Notei Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Pedologie Agrochimie și Protecția Mediului), ce poate conduce la crearea unui disconfort olfactiv în perioada de aplicare, până la omogenizarea acestuia cu solul ce necesită tratare.
Față de cele constatate, s-a impus ca SC OMV PETROM SA să ia măsuri pentru reducerea mirosurilor din zonă, pe toată durata derulării proiectului, astfel încât să nu mai fie provocat disconfort locuitorilor din vecinătate, măsuri ce vor fi comunicate la GNM – SCJ Giurgiu în cel mai scurt timp”, se arată în adresa Gărzii de Mediu Giurgiu.
(Jurnal)