Manifestările dedicate Bobotezei au debutat, la Giurgiu, încă de la primele ore ale dimineții, cu slujba de la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din centrul municipiului. Apoi, după sfințirea apelor, toți cei prezenți s-au deplasat către Canalul Cama, unde șase temerari au sărit în apa care avea doar puține grade peste zero, pentru a prinde crucea aruncată de Preasfințitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului. 

Încă înainte ca oficialitățile să ajungă la Canal, câteva sute de giurgiuveni s-au adunat în zonă, pentru a participa la punctul culminant al sărbătorii. Fiecare și-a găsit loc cât mai bun, pentru a vedea absolut tot ce se întâmplă. 

Odată ajunși pe malul Canalului Cama, preoții au mai săvârșit o slujbă pentru sfințirea apelor, pentru ca, mai apoi, să se dea startul în cursa pentru aducerea crucii. Nu înainte, însă, să se rostească, în cor, rugăciunea „Tatăl Nostru”. 

Cei șase care s-au aruncat în apă sunt: Mădălin Claudiu Stoica, Marius Alin Epure, Ionuț Dumitru, Daniel Ionuț Pieptea, Marius Ionuț Chiriță și Răducu Lucian Ursu. Alți doi temerari au fost respinși la controlul medical care preceda evenimentul. 

După ce au înotat câteva zeci de metri, cel care a ajuns primul la crucea de lemn a fost Daniel Ionuț Pieptea, în vârstă de 21 de ani, aflat la prima experiență de acest gen, după cum ne declara, la ieșirea din apă.

„Particip prima dată, am avut ceva emoții, dar m-am mobilizat și am reușit să aduc, la mal, crucea de lemn. NU neg faptul că mi-am și dorit acest lucru!”, declara, pentru „Jurnal Giurgiuvean”, Daniel Pieptea.

Pentru reușita sa, Primarul Municipiului, Nicolae Barbu, l-a premiat cu suma de 200 de lei, în timp ce ceilalți cinci înotători au primit câte o sută de lei. De asemenea, toți șase au primit, din partea Episcopiei Giurgiului, daruri specifice, care să le amintească de ziua de Bobotează a anului 2018. 

La buna desfășurare a evenimentului, pe lângă polițiștii locali, polițiștii de la Poliția Municipală și jandarmi, au contribuit, ca în fiecare an, scafandrii de la ISU Giurgiu, reprezentanți ai Serviciului Județean de Ambulanță și membrii Crucii Roșii Române – filiala Giurgiu. 

Anna Lincă & Leonardo Balaban