Încă o boală amenință animalele din România după pesta porcină. De data acesta, în pericol sunt oile. Scrapia este incurabilă și singura modalitate de a opri extinderea ei este sacrificarea animalelor. În Bihor și Sibiu sunt câteva focare, iar ciobanii rămân fără turme. Boala nu afectează oamenii.Scrapia este extrem de periculoasă. E de ajuns ca o singură oaie să fie bolnavă pentru ca întreagă turmă să fie sacrificată. Se transmite doar între animale și nu poate fi tratată.

Pentru ciobani, pierderile sunt enorme. Numai la Giurgiu, în ultima perioadă, 1200 de ovine au fost confirmate cu această boală. După cum ne preciza directorul Direcției pentru Agricultură Județeană Giurgiu, Petra Ochișor, focarele depistate la Giurgiu au fost două: o fermă cu circa 300 de capete la Hotarele și o alta, cu 900 de capete, la Mihai Bravu. Oile depistate la Hotarele au fost deja sacrificate, la un abator din Teleorman, în timp ce animalele de la Mihai Bravu vor fi sacrificate la un abator din județul nostru, cel mai probabil la Mihăilești.

Specialiștii cred că oierii aduc boala în turmă atunci când cumpără berbeci pe care nu-i verifică. Iar boala care afectează sistemul nervos al animalelor se transmite mai departe la miei.

Ministrul Agriculturii îi îndeamnă pe ciobani la calm. Crescătorii trebuie să anunțe medicii veterinari la primele semne ale bolii.

Animalele devin fie apatice, fie agresive. Tremură sau au convulsii, nu își coordonează membrele și slăbesc. Oile trebuie sacrificate, iar carnea va ajunge în abatoare.

Scrapia a apărut în țara noastră prima dată în 2002. Ciobanii care își pierd turmele primesc despăgubiri.

(Jurnal)