BNR a lansat în circuitul numismatic o nouă monedă din aur cu tema Tezaurul de la Pietroasa – Vasele Poligonale

0
427

Banca Naţională a României a anunțat că luni, 19 decembrie, lansează în circuitul numismatic o nouă monedă din aur, cu o simbolistică aparte într-un tiraj maxim de 1.000 piese. 

După ce la începutul lunii decembrie, Banca Naţională a României a lansat în circuitul numismatic o monedă din argint cu tema „140 de ani de la înfiinţarea Bursei de Valori Bucureşti” și o alta cu tema „90 de ani de la nașterea lui Fănuș Neagu”, începând cu data de 19 decembrie instituția a pus pe piață o nouă monedă cu tema „Tezaurul de la Pietroasa – Vasele Poligonale”, cu o valoarea nominală de 10 lei. Aceasta are un diametru de 13,92 mm și o greutate de 1,224 de grame, informează BNR.

Aversul monedei prezintă vasul octogonal din Tezaurul de la Pietroasa, inscripția „ROMANIA”, în arc de cerc, valoarea nominală „10 LEI”, anul de emisiune „2022” și stema României.

Reversul monedei prezintă cele două vase poligonale din Tezaurul de la Pietroasa și inscripțiile în arc de cerc „TEZAURUL DE LA PIETROASA” și „VASELE POLIGONALE”.

Monedele din aur, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare, precum și de certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Preţul de vânzare pentru moneda din aur este de 580,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate.

Monedele din aur cu tema Tezaurul de la Pietroasa – Vasele Poligonale au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Noile monede din aur lansate de BNR sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent, fiind însoţite de broşuri de prezentare, precum și de certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

(Jurnal)