Benzina s-a scumpit cu 2 bani/zi, în 2022. Află care sunt estimările analiștilor privind prețurile carburanților

0
160

De la începutul anului, litrul de carburant s-a scumpit cu aproximativ 30 de bani, adică cu 2 bani pe zi. Principale motive ale majorării costurilor sunt acciza majorată de la 1 ianuarie, dar și scumpirea barilului de petrol. În ultimele două săptămâni, un plin de benzină sau de motorină s-a scumpit cu 25, chiar 30 de lei. Analiștii economici spun că prețurile vor continua să crească și preconizează că, în doar câteva luni, litrul de carburant va sări de pragul de 7 lei.

Prețul mediu al benzinei la pompă se situează în jurul valorii de 6.12 lei, iar cel al motorinei: 6.07 lei. La sfârșitul anului trecut, benzina costa puțin peste 6 lei litrul. Pe 17 ianuarie, litrul de benzină se vindea chiar și cu 6.50 lei, iar cel de motorină, cu 6.52 lei.

Creșterea actuală a prețurilor la carburanți are mai multe cauze, spun specialiștii. Primul este majorarea anuală cu 7 bani pe litru a accizei. Celelalte țin de fluctuația nivelului barilului de petrol de pe piețele internaționale și de actualele scumpiri în lanț.

În doar două săptămâni, un plin de benzină sau de motorină s-a scumpit cu 25, chiar 30 de lei. În momentul de față, un litru de benzină sau de motorină se vinde cu prețuri cuprinse între 6.35 lei și 6.50 lei. Analiștii economici preconizează că, în doar câteva luni, litrul de carburant va sări de pragul de 7 lei.

Cei care vor să cumpere benzină mai ieftină sunt sfătuiți să meargă la benzinăriile de la marginea orașului sau de pe drumurile naționale, unde litrul de carburant este mai ieftin cu 10, chiar 15 bani.

(Jurnal)