Poartă un nume cu rezonanță istorică, iar acest lucru îl îndeamnă să facă, mereu, ceva care să rămână în istorie.

Au trecut 74 de zile de când Avram Iancu, bibliotecarul din Petroșani, înoată zilnic în încercarea sa de a străbate Dunărea de la izvor până la Sulina.

„Va fi o încercare dificilă, care va împinge limitele umane la extrem. (…)Știu exact ceea ce vreau! Nu iau în calcul un eșec, ci doar modul în care va trebui să fac față tuturor obstacolelor”, declara, la plecare, Avram Iancu, 41 de ani și tată a trei fetițe.

Bibliotecarul care reușea pe 30 august 2016 să traverseze înot Canalul Mânecii în aproape 18 ore și-a propus pentru 2017 un obiectiv și mai ambițios: să fie primul din lume care parcurge toată lungimea Dunării numai în slip, fără protecție termică (costumul de neopren). Alături în acest proiect îi sunt prietenii și familia, care îl însoțesc, într-un caiac,  de-a lungul celor peste două mii de kilometri pe care îi are de parcurs. 

De când a sărit în fântâna Donauquelle, locul care marchează izvorul Dunării, Avram Iancu a înotat zilnic distanțe între 18-53 de kilometri, trecând prin șase din cele 10 țări riverane (Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Serbia), și prin cele patru capitale (Viena, Bratislava, Budapesta și Belgrad).

La Ulm, Linz, Viena, Budapesta, Novi Sad, Moldova Nouă, a fost așteptat și primit ca un campion de oficialități și presa locala. De la Giurgiu urmează alți 490 km de kilometri din totalul de 2860 și alte patru țări – România, Bulgaria, Moldova și Ucraina.

„Prin filosofia noastră de brand suntem dedicați unei vieți sănătoase ce permite obținerea oricărei performanțe. Cu atât mai mult când este vorba despre încercarea unui om obișnuit de a-și urma un vis măreț. Toți ne putem depăși limitele, fiecare poate deveni campion în felul lui, iar Avram a fost o adevărată inspirație pentru noi! Am regăsit în tenacitatea, hotărârea, curajul și credința lui că va izbândi, tot ceea ce ne face și pe noi să mergem înainte, să îndrăznim, să fim campioni”, a declarat Dan Lăzărescu, CEO CANAH, sponsorul principal.

La Giurgiu a fost întâmpinat de primarul municipiului, Nicolae Barbu, de reprezentanți ai Zonei Libere Giurgiu dar și de un public numeros. Oameni de toate vârstele au scrutat, în această seară, apele Dunării, în așteptarea temerarului.

A ajuns pe uscat puțin după ora 19, și, așa cum a procedat și în celelalte localități în care a poposit, a avut câteva secunde pentru fiecare, pentru fotografii. La Giurgiu venea după o escală făcută la Cetate (la conacul lui Mircea Dinescu), urmând ca, următorul popas să fie făcut la Brăila. După ce a primit o serie de cadouri din partea municipalității și a reprezentanților Administrației Zonei Libere Giurgiu, la rândul său, Avram Iancu a avut un dar pentru primarul Barbu, din partea sponsorului principal al acțiunii lui, Canah.

Înainte de a porni spre locul de odihnă, Avram Iancu a avut și pentru cititorii publicației noastre câteva minute, pentru a ne povesti cum a pornit la drum, ce mesaj vrea să transmită și, mai ales, care este mesajul său special pentru cititorii „Jurnal Giurgiuvean”. 

(Anna Lincă)