Avocatul Poporului atrage atenţia asupra „consecinţelor dezastruoase” pe care le-ar avea suspendarea internărilor și a intervenţiilor chirurgicale în spitalele publice și spune că o astfel de decizie, prin ordin de ministru, este neconstituțională.

Instituția condusă de Renate Weber a anunțat că s-a sesizat din oficiu, în contextul declaraţiilor şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, care a anunţat că, din cauza creşterii numărului cazurilor de COVID-19, managerii unităţilor sanitare publice cu paturi vor suspenda internările pentru intervenţiile chirurgicale şi pentru alte tratamente şi investigaţii care nu reprezintă urgenţe, cu anumite excepţii.

Raed Arafat a anunțat că va fi emis un ordin pentru 30 de zile, însă până acum niciun Ordin al ministrului sănătăţii sau al şefului DSU nu a fost publicat nici în Monitorul Oficial şi nici afişat pe site-urile celor două instituţii.

Instituția apreciază că, „în situaţia în care suspendarea internărilor se va face prin act administrativ (ordin) emis de un organ administrativ fără personalitate juridică (Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă) sau prin ordin al ministrului sănătăţii, acest lucru este neconstituţional şi nelegal, în măsura în care permite dispunerea unor măsuri de restrângere a exerciţiului dreptului persoanelor de a beneficia de asistenţă medicală în unităţile sanitare de stat. Constituţia României prevede clar în art. 53 că restrângerea poate fi făcută numai prin lege, în acest sens existând şi numeroase decizii ale Curţii Constituţionale (ex. Decizia nr. 457/2020).”

(Jurnal)