Avocatul Adrian Cuculis: „Amenzile pentru certificatul verde sunt ilegale și pot fi anulate în instanță”

0
291

Sancțiunile date de polițiști pentru lipsa certificatelor verzi sunt ilegale și pot fi anulate în instanță. Avocatul Adrian Cuculis spune că Poliția are cu totul alte atribuții legale.

În condițiile în care certificatul verde este implementat în momentul de față printr-o hotărâre de guvern, pentru că legea nu a trecut – mai are mult până să ajungă la Camera Deputaților – nu că este neconstituțional, este ilegal din punct de vedere al Constituției. Neconstituțională ar putea să fie legea. În aceste condiții, dacă vii și aplici o amendă este ilegal până când reușești să dovedești treaba asta în instanță. Este o mare discuție pe tema verificării certificatelor verzi, a codurilor QR, pentru că Poliția nu se ocupă cu așa ceva. Poliția verifică buletinul, datele de identitate, cu codurile QR de pe niște certificate care nici măcar nu sunt reglementate că trebuie să le prezinți la magazin sau mall. Deci, implicit aspectul acesta poate fi contestat și poate fi argument care să stea în picioare în fața instanței”, a explicat avocatul Adrian Cuculis într-o emisiune a News România.

Recent, chiar sindicaliști din Poliție au atras atenția asupra faptului că amenzile care se dau în prezent sunt neconstituționale. Vicepreședintele Sindicatului Național al Agenților de Poliție, Viorel Stroe, a afirmat că este abuz în serviciu ce fac forțele de ordine.

Practic, toate amenzile care se dau acum sunt neconstituționale, pentru că sunt date în baza unei hotărâri de guvern care reglementează norme și sancțiuni în starea de alertă, stare de alertă care a fost încuviințată în mod neconstituțional de către Parlament. CCR a spus clar în decizia sa că Parlamentul nu poate să delege puterii executive chestiuni care țin exclusiv de atribuțiile puterii legislative”, a afirmat, pentru Național, Viorel Stroe.

(Jurnal)