Ministerul de Externe român avertizează cetățenii români, care, în această perioadă, călătoresc spre Spania, că în această țară a fost depistat un pericol: 161 de persoane (dintre care una a și decedat) au fost infestate cu bacteria LISTERIA, în urma conusmării unui produs contaminat cu această bacterie.

Statul spaniol a alertat organismele europene și Organizația Mondială a Sănătății referitor la situația creată de propagarea infecției cu bacteria Listeris, și posibilitatea de a fi identificată și în alte țări, turiștii străini care călătoresc din Spania putând prezenta simptomele bolii.

„Guvernul local andaluz indică o creștere la 529 a cazurilor susceptibile de posibila infecție, în cursul zilei de 22 august 2019. Având în vedere numărul mare de cetățeni infectați, la care se adaugă cei suspecți a fi infectați cu această bacterie, Guvernul andaluz (Junta de Andalucia) a decretat alertă alimentară”, se mai arată în comunicatul de presă remis MEDIAFAX.

Infecția a pornit de la consumul de carne de porc procesată și ambalată. Produsul a fost retras de pe piață, dar autoritățile spaniole investighează și alte produse ce ar putea fi contaminate.

„Ministerul Sănătății și Familiei spaniol a informat că a crescut numărul de pacienți infectați cu bacteria Listeria, până la 22 august 2019 înregistrându-se, în Andaluzia, 161 cazuri, din care 82 spitalizati și un deces. Situația pe provincii a cazurilor de îmbolnăvire se prezintă astfel: Sevilla 64, Huelva 10, Cadiz 2, Cordoba 2, Malaga 4”, a transmis MAE, într-un comunicat de presă.

Totodată, autoritățile spaniole informează cetățenii care au simptome de febră, dureri musculare, vărsături sau diaree, dureri de gât, confuzie și oboseală, să se adreseze de urgență medicului de familie sau celui mai apropiat spital.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Sevilla+34 954 233 243, +34 954 230 947, +34 954 624 053, +34 954 624 070, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență au la dispoziție și telefonul de permanență al oficiului consular al României la Sevilla: + 34648212169.