Un Mercedes-Benz din 1940, model folosit în celebrele urmăriri din filmul Un comisar acuză în regia regretatului Sergiu Nicolaescu  a fost scoasă la licitație.

Acest Mercedes-Benz 170V este singurul model produs de Daimler-Benz înainte de război, a cărui construcție a continuat și după al doilea război mondial. Într-atât de apreciat a fost elegantul strămoș al E-Class-ului contemporan, fiind cunoscut la acea vreme și sub numele de «Calul de cursă al Germaniei», datorită rolului activ în timpul celui de-al doilea război mondial; astfel, în anii 40, modelul a fost adaptat, între altele, în ambulanțe pentru front. La ora actuală, în lume nu mai există multe exemplare în stare perfectă de funcționare, precum cel scos la licitație în această seară (dintre care se apreciază că în România mai există doar 4 asemenea exemplare din Mercedes-Benz 170V).

Modelul, care în epocă a avut un preţ de lux, fiind preferată de oficialităţi din întreaga lume, a fost revitalizată la începutul anilor 2000, fiind într-o stare ireproșabilă, de la tapițerie, motor, până la ceasurile de bord originale – ele însele piese de colecție, urmărite de colecționarii din întreaga lume.

Cât despre film, probabil că  cei mai în vârstă dintre voi, își mai  aduc aminte mașina  aceasta atunci când legionarii conduși de Paraipan (Gheorghe Dinică) îl urmăreau  pe comisarul Moldovan (Sergiu Nicolaescu).