07022013192755incendiu_pubela_turdaÎn timp ce Primăria Giurgiu, alături de operatorul local de salubrizare, Financiar Urban Piteşti, fac eforturi susţinute (campanii de conştientizare prin mass media, investiţii în containere moderne etc) pentru a implementa noile reguli europene de sortare a gunoiului menajer,  sunt cetăţeni care nu numai că ignoră aceste măsuri, ci încalcă , de cele mai multe ori cu bună ştiinţă nişte reguli, derapând pe panta delicvenţei. Aşa se face că la scurt timp după apariţia în peisajul urban al Municipiului, a noilor containere, odată cu ele au început să îşi facă simţită prezenţa şi  vandalii locali. Unul dintre ei a fost surprins recent de soţul unei salariate a Primăriei Giurgiu în timp ce desfăcea roţile unui container cât şi părţile metalice ale acestuia cu intenţia probabil de a le valorifica la un centru de colectare a fierului.

De asemenea, cu puţin timp în urmă primeam un comunicat din partea  ISU Giurgiu conform căruia un astfel de container de gunoi de pe o stradă a oraşului Giurgiu,  fusese incendiat, fiind nevoie de intervenţia pompierilor pentru ca focul să nu se extindă şi să se ajungă la o adevărată tragedie. După cum ne relata directorul operatorului de salubrizare, Dan George Rizea, sunt persoane care aruncă jarul rezultat de la grătarele aprinse, mai ales în weekend-uri,  dar şi cel rezultat din sobe, nestins direct  în containere . Acesta ne mai  spunea că într-o localitate din ţară a avut chiar neplăcuta surpriză de a constata că maşina ce transporta gunoiul la rampă a luat foc fiind gata să producă un adevărat dezastru, datorită jarului prost gestionat de către cetăţeni, care,  aruncat nestins la gunoi a produs ulterior flacără în interiorul maşinii.

Aşa cum preciza  directorul societăţii Financiar Urban, Dan George Rizea, administrarea gunoiului la standarde europene rămâne o problemă pentru majoritatea oraşelor din România

În această privinţă mai avem multe de făcut în administrarea gunoiului la standarde europene, cu protejarea mediului, odată cu aderarea la Uniunea Europeana cât şi cu respectarea unor reguli pe care vom fi nevoiţi să le învăţăm, dar să le şi respectăm pentru a nu mai cheltui  inutil  bani, atât comunitatea cât şi noi personal, demonstrând totodată celorlalte state europene că suntem la rândul nostru o naţiune civilizată căreia îi pasă de soarta viitoarelor generaţii.

Florian TINCU