Au început emoțiile pentru absolvenții clasei a opta: luni, proba la Limba Română

0
173

Peste 170.000 de absolvenți ai clasei a opta s-au înscris pentru susținerea Evaluării Naționale anul acesta. Față de anii anteriori, examenul din 2020 se susține în condiții speciale, au anunțat oficiali ai Ministerului Educației. 

În zilele probelor de examen, la intrarea în centrul de examen/unitatea de învățământ, cadrele medicale vor efectua triajul epidemiologic al elevilor astfel:

  • Măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact, temperatură ce nu trebuie să depășească 37.3 ̊ În cazul în care temperatura înregistrată depășește maximul admis, se repetă măsurarea acesteia de trei ori succesiv, la interval de 2-5 minute;
  • Măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact se va realiza la umbră;
  • Observarea clinică a simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată).

Pentru a putea intra în sala de examen, candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor, creion negru pentru realizarea desenelor/schemelor și instrumente de desen la proba de Matematică.

Pentru elevii care solicită și primesc, în cazuri justificate, aprobarea Comisiei Naționale de Organizare a Evaluării Naționale în vederea susținerii probelor cu subiectul de rezervă, se organizează proba scrisă/probele scrise, după finalizarea ultimei probe prevăzute în Calendarul de desfășurare a Evaluării Naționale.

Examenul a debutat luni, 15 iunie, cu proba la limba și literatura română, și va continua miercuri, 17 iunie, cu proba la matematică. 

Primele rezultate vor fi comunicate marți, 22 iunie, până la ora 14:00 (în centrele de examen).

Contestațiile pot fi depuse în zilele de 22 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 23 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00). În premieră, acestea pot fi depuse/transmise și prin mijloace electronice. În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora. 

Rezultatele finale vor fi afișate sâmbătă, 27 iunie.

Conform informațiilor transmise de Inspectoratul Școlar al Județului Giurgiu, din cei 2285 de absolvenți ai clasei a VIII-a din județ, s-au înscris la Evaluarea Națională un număr de 2147.

Vom avea un număr de 66 de centre de examen, și un centru zonal de evaluare. Așa cum s-a mai întâmplat și în anii anteriori, corectarea, evaluarea și notarea vor fi făcute de către cadre didactice din alt județ”, a declarat, pentru „Jurnal giurgiuvean”, inspectorul general al ISJ Giurgiu, prof. Adelina Sîrbu.

Elevii aflați în izolare/confirmați pozitiv cu noul coronavirus vor susține probele conform unei proceduri speciale, în perioada 22 iunie – 4 iulie. La această etapă vor participa doar absolvenții care au avut temperatura peste maximul admis, au fost în izolare, carantină, au afecțiuni cronice care pot crește receptivitatea sau severitatea afecțiunii în contextul pandemiei, sunt spitalizați/internați, în prima etapă a examenelor naționale, pentru diverse afecțiuni. La Giurgiu, conform datelor furnizate de autorități, un singur elev se află în această situație, fiind în izolare la domiciliu după ce unul dintre părinți s-a întors în țară de peste hotare.

Media generală obținută în cadrul Evaluării Naționale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a. Absolvenții clasei a VIII-a își vor putea continua studiile în învățământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toți elevii care au finalizat ciclul gimnazial.

(Jurnal)