Aşa cum era de aşteptat, sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat nu ne dă niciun motiv de mândrie. Rezultatele obţinute de elevii giurgiuveni care şi-au încercat şansa a doua oară (sau chiar mai mult) sunt mult sub aşteptări. 

Conform edu.ro, din cei 698 de absolvenţi înscrişi în Giurgiu,  trei au fost eliminaţi din examen, pe când alţi 191 nu s-au prezentat la una sau mai multe probe de concurs. 

În ceea ce priveşte numărul celor respinşi, judeţul Giurgiu nu are motiv de mândrie: mai bine de jumătate din cei înscrişi nu au reuşit să obţină o medie de minim şase, care le-ar fi asigurat titulatura de „Bacalaureat”. Concret, 334 de candidaţi au obţinut medii sub cinci, iar alţi 94 au primit medii între 5,01 şi 5,99. 

În consecinţă, doar 79 de absolvenţi a douăsprezece clase au reuşit să obţină medii peste şase, ceea ce înseamnă că procentul promovaţilor este puţin peste 12 %, dacă ne raportăm la numărul total de înscrişi.

Pe de altă parte, cea mai mare medie obţinută la sesiunea august a Bacalaureatului 2017 este 8,08 şi a fost obţinută de un elev al Liceului Tehnologic „Tiu Dumitrescu” din Mihăileşti.

După cum se vede, judeţul Giurgiu este în coada clasamentului, din nou. Într-un sistem de învăţământ în care interesul – de ambele părţi (elevi şi cadre didactice) – este aproape de zero, nu mai trebuie să ne mai mire faptul că, la examenele importante, rezultatele sunt ca cele prezentate mai sus. 

(Anna Lincă)