Atenție! Nu vă mai puteți tăia nucii după bunul plac!

0
265

Într-o recentă discuție avută cu directorul Direcției pentru Agricultură Județeană Giurgiu, Petra Ochișor, aceasta ne spunea că, printre atribuțiile Direcției, se află și autorizarea tăierilor de nuci și de castani comestibili.

„Există o bază legală, relativ stufoasă, spun unii, care ne îndreptățește să facem acest lucru. Important de știut este faptul că, dacă pomul respectiv este înregistrat în Registrul Agricol (și chiar dacă nu este), pentru tăierea lui trebuie, începând cu anul 2016, să se obțină, conform Ordinului 799/2016 pentru modificarea anexelor 1 și 2 din Ordinul de Ministru 149/2004, dar și conform Legii pomiculturii, autorizație de defrișare. În cazul în care se constată că s-au făcut tăieri de asemenea pomi, fără existența autorizației eliberate de Direcția pentru Agricultură Județeană Giurgiu, sunt prevăzute sancțiuni”, a mai spus Petra Ochișor.

În acest sens, cererea trebuie depusă cu cel puţin o lună înainte de tăierea efectivă, iar aprobarea solicitării se face de către specialiştii direcţiilor teritoriale pentru agricultură, în urma unei verificări prealabile.

Aprobarea cererii de tăiere a nucilor se face în funcţie de trei criterii prevăzute de Legea pomiculturii, după cum urmează:

  • pomii sunt îmbătrâniţi şi au ramuri uscate în proporţie de 60%din coroană;
  • pomii sunt amplasaţi într-un perimetru unde urmează să se construiască obiective de interes naţional sau local;
  • pomii sunt amplasaţi pe aliniamentele drumurilor naţionale şi se pune în pericol siguranţa circulaţiei rutiere.

Indiferent de sistemul de cultură despre care este vorba (extensiv, intensiv, superintensiv sau pomi răzleţi), actul normativ stabileşte că tăierea nucilor în lipsa autorizaţiei poate fi sancţionată de autorităţi cu amendă cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de lei.

De constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se ocupă organele de control abilitate ale Ministerului Agriculturii, Ministerului Economiei şi Ministerului Internelor.

În baza legii, autorităţile sunt obligate să inventarieze nucii răzleţi şi cei din plantaţii, cu consemnarea proprietarilor şi a parcelelor cadastrale în care se găsesc.

Până în prezent, DAJ Giurgiu a eliberat un număr de 12 asemenea autorizații, 11 pentru zona Giurgiu și una pentru Bolintin Vale.

(Jurnal)