ATENȚIE LA POLEI ȘI ZĂPADĂ PE CAROSABIL!

0
258

Polițiștii giurgiuveni atrag atenția participanților la trafic cu privire la apariția poleiului, fenomen asociat cu ceața, umiditatea și temperaturile reduse. 

În condiții dificile de trafic, circulați cu viteză redusă, păstrați distanța de siguranță în mers, pentru a putea opri în timp util și nu vă angajați în depășiri riscante!

Evitați acționarea bruscă a mecanismelor de direcție și de frânare ale autovehiculului, pentru evitarea acvaplanării sau derapajelor necontrolate!

Nu uitați că sunteți obligați să vă echipați autovehiculele cu anvelope de iarnă, atunci când circulați pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei!

Asigurați-vă că instalațiile de dezaburire ale autovehiculului funcționează! Pe timpul deplasării, atât parbrizul cât și geamurile laterale ale autovehiculului trebuie menținute curate, pentru o mai bună vizibilitate!

În cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie așezate la o distanță mai mare de autovehicul, decât în condiții normale! De asemenea, scoateți autovehiculul cât mai în afara părții carosabile, pentru a nu bloca intervenția utilajelor de deszăpezire și aprindeți lămpile de poziție și de avarie.

Pietoni, luați-vă toate măsuri de precauție, pentru a fi siguri că sunteți observați în trafic de către șoferi! Circulați, pe cât posibil, doar pe trotuare, faceți traversarea străzii prin locurile marcate, la culoarea verde a semaforului electric și numai după ce sunteți siguri că intenția de a traversa a fost observată de către șoferi!

În condițiile unui carosabil umed sau alunecos, spațiul de frânare al autovehiculelor crește considerabil!

Un alt fenomen cu care șoferii se pot confrunta în aceste zile este ceața. Amintim faptul că toți conducătorii auto sunt obligați prin lege ca în asemenea condiții să utilizeze luminile de întâlnire și de ceață (dacă prin construcție autovehiculul este prevăzut și cu proiectoare de ceață).

Dimineața și seara, ceața impune din partea celor aflați la volan, dar și a celorlalte categorii de participanți la traficul rutier, o conduită preventivă pe toată durata deplasării pe drumurile publice.

Este necesar să se ruleze cu viteză redusă, adaptată permanent condițiilor de drum, iar fiecare manevră în trafic să se facă numai după o temeinică asigurare.

Pietonii, bicicliștii și căruțașii trebuie să fie conștienți de faptul că pe timp de ceață și polei sunt mai greu vizibili în trafic și se expun riscului de accident rutier.