Merele, perele sau portocalele sunt fructe foarte sănătoase pe care le consumă cu plăcere atât cei mici, cât şi cei mari. Acestea conţin multă apă şi, pentru a se autoproteja, secretă un fel de strat ceros. Cu timpul însă acest strat se pierde, motiv pentru care producătorii, pentru a le face mai atrăgătoare, dar şi pentru a preveni deshidratarea, adaugă ceară artificială. Ceara se adaugă fie prin scufundare, fie prin pulverizare.  De cele mai multe ori este vorba de o ceara comestibilă, Carnauba sau Shellac. Ea poate să devină însă un potenţial pericol pentru sănătatea celor care consuma merele tratate astfel. Mai grav este faptul că sunt şi producători sau comercianţi care utilizează ceară pe bază de petrol, extrem de dăunătoare, de aceea este indicat să fii foarte atent când cumperi mere din comerţ.

Cum le putem  deosebi…

Evident vă veţi pune întrebarea cum puteţi evita cumpărarea acestor produse. Foarte simplu! Daca vă par lucioase si strălucitoare, atunci poate fi vorba de fructe acoperite cu ceară, devenind astfel mult mai atractive. Producătorii sau importatorii care aplică pe fructe un strat de ceară pe baza de petrol susţin că fac astfel de operaţii deoarece doresc să prevină apariţia ciupercilor şi a bacteriilor, însă şi pentru a conserva fructele. Totodată, sunt şi cazuri în care este folosită o ceară care are punctul de topire la 85 de grade, în consecinţă nu sunt şanse ca aceasta să dispară prin spălarea fructelor cu apă, ci doar prin frecare cu o perie, acasă…

Mai mult, este posibil ca o parte din chimicale şi din pesticide să pătrundă şi să rămână în coaja fructelor. Aşa că nu aveţi de ales decât să decojiţi fructul sau leguma. Problema cea mai gravă este că această ceară se aşeză pe pereţii sistemului digestiv şi, cu timpul, poate creşte riscul apariţiei cancerului. De asemenea, multe dintre tipurile de ceară folosite de producători conţin alergeni, majoritatea având în compoziţia lor fungicide şi conservanţi. Uneori conţin şi coloranţi artificiali, care oferă un aspect mai atractiv.

(Jurnal)