duminică, ianuarie 26, 2025
Jurnal giurgiuvean
Acasă Actualitate Atenţie la apa din piscinele tratate cu clor! Cum te poţi proteja…

Atenţie la apa din piscinele tratate cu clor! Cum te poţi proteja…

0
Atenţie la apa din piscinele tratate cu clor! Cum te poţi proteja…

StrandZilele toride de vară, au provocat un adevărat exod către ştranduri şi piscine. Medicii susţin că este foarte  important atunci când mergem să facem baie într-un astfel de loc, să ne punem problema  sănătăţii în piscinele ce îşi tratează apa cu clor.

Clorul, prieten sau duşman?!

Clorul este o substanţa populară pentru că acţionează în trei feluri pentru a menţine o piscină curată: o igienizează (ucide bacteriile şi microbii), oxidează (controlează reziduurile organice lăsate de transpiraţie şi uleiuri corporale) şi alungă algele. Dezavantajele clorului includ mirosul puternic, ochii roşii, faptul ca produce reacţii alergice la unii înotători şi este un cunoscut carcinogen – adică este asociat cu cancerul!

Clorul se absoarbe prin piele. O expunere prea mare la clor a fost asociată cu probleme grave de sănătate, printre care tulburări ale aparatului reproducător şi chiar defecte la naştere. Clorul poate cauza uscarea pielii şi a părului şi cu timpul, o expunere prelungită poate duce chiar şi la apariţia ridurilor.

Când piscinele tratate cu clor sunt acoperite, acestea eliberează în aer gaze toxice precum tricloramina, ceea ce poate fi foarte periculos. Inhalarea acestui gaz poate cauza o deteriorare grava a membranei plămânilor, putând favoriza apariţia unor probleme respiratorii sau a astmului. Acest gaz toxic poate fi dăunător la orice vârstă, dar prezintă un risc mărit pentru vârstnici şi copii mici.

Deşi clorul folosit pentru dezinfectarea piscinelor este cunoscut pentru efectele sale nocive, nu toata lumea are acces la mare sau lac, la piscine tratate cu ozon, ioni, brom, argint-cupru sau alte alternative care sunt deseori mult mai scumpe.

Câteva sfaturi pentru cei care folosesc piscinele tratate cu clor:

  1. Optează pentru o piscină în aer liber. Este mult mai sigură pentru ca majoritatea gazelor toxice se pot elibera în aer.
  2. Înoată ocazional în piscină. Riscurile pentru sănătate cresc doar în cazul expunerii regulate la clorul din piscină.
  3. Fă duş înainte şi după ce intri în piscină, folosind, preferabil, un săpun natural.
  4. Bea multa apă filtrată înainte de a intra în piscină, pentru a fi bine hidratat.
  5. Foloseşte casca pentru păr şi ochelari pentru ochi – sau chiar un costum de tip scafandru, dacă eşti dispus să mergi aşa departe!
  6. Respiră aer curat după ce ieşi din piscina, pentru a nu mai inhala aburii şi pentru a-ţi curăţa plămânii.

De ce e bine să faci duş înainte de a intra în piscină?

În general, corpul nostru reţine urme de produse de îngrijire personală, parfum, cosmetice, loţiune de corp, şampon sau cremă de protecţie solară.

„Când substanţele chimice folosite pentru dezinfecţia piscinelor se amestecă cu materia organică (transpiraţie, păr, urină) sau cu substanţe bogate în nitrogen (prezente în mod obişnuit in produsele de îngrijire personală) pot crea un agent mult mai toxic,”  declară Michael Plewa, profesor de genetică la Universitatea din Illinois, ale cărui noi studii de cercetare au asociat substanţele chimice cu probleme de sănătate, printre care astm şi cancer la vezică.

Te ustură ochii şi pielea sau ai mâncărimi?

Prezenţa cloraminelor pot cauza înroşiri ale ochilor, senzaţii de usturime şi iritaţii: cloraminele se formează când clorul reacţionează cu amoniacul. Amoniacul pătrunde în piscine prin transpiraţie şi urină. Este important să învăţaţi copiii să nu urineze în piscine (chiar dacă este tratată cu clor).

Duşul făcut înainte de a intra în piscină înlătură transpiraţia în exces, care poate interacţiona cu clorul. Dacă transpiraţia nu a fost înlăturată complet în urma duşului, aceasta va interacţiona cu clorul şi poate cauza mâncărimi ale pielii la unele persoane. 

Dacă mai luăm în calcul şi alte aspecte precum faptul că în unele piscine apa este schimbată foarte rar, iar poluarea din aer poate ajunge şi în apă, ne putem imagina o piscină mare ca şi cum ar fi o mare supă de substanţe organice şi chimice de sinteză în care oamenii stau la soare la „foc mic”

(Sursa utilizată: http://www.thehealthyhomeeconomist.com/the-dangers-of-chlorinated-pools-and-how-to-protect-yourself/)

VREMEA

Giurgiu
cer senin
5.3 ° C
5.3 °
5.3 °
86 %
2.1kmh
0 %
Dum
12 °
lun
13 °
mar
15 °
mie
15 °
joi
16 °
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com