Astăzi, 4 martie, la sediul Prefecturii Giurgiu are loc învestirea Prefectului și a celor doi subprefecți, în noua lor calitate  de demnitari publici.  

Ceremonia  de învestire , însemnând jurământul pe care cei trei oficiali ai instituției trebuie să îl dea, va avea loc cu începere de la ora 13:30.

De precizat că funcțiile de prefect și de subprefect vor fi trecute,  din acest moment  de la categoria înalților funcționari publici în cea a funcțiilor de demnitate publică. Acest lucru  le va permite acestora să fie membri ai unor partide politice, în mod oficial.

Astfel OUG 4/2021, care a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 117, modifică, printre altele, articolul 250 din Codul administrativ (OUG 57/2019), în sensul în care, de-acum, “[f]uncțiile de prefect și de subprefect sunt funcții de demnitate publică”.

Înainte de apariția OUG 4/2021, articolul 250 din Codul administrativ stabilea că “[f]uncțiile de prefect și de subprefect sunt funcții din categoria înalților funcționari publici”.

Acest lucru este “în concordanţă cu rolul prefectului de reprezentant al Guvernului pe plan local, Guvernul fiind o autoritate publică care are structură politică”, așa cum scrie în nota de fundamentare ce a însoțit ordonanța în forma de proiect.

 (Jurnal)