Moțiunea de cenzură iniţiată de PSD împotriva Guvernului Cîțu va fi dezbătută şi supusă la vot, astăzi, cu începere de la ora 12.00, de plenul Parlamentului.

Intitulată “Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor. Jos Guvernul Cîţu!”, moţiunea a fost iniţiată de 157 de deputaţi şi senatori PSD.

Potrivit Constituţiei, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii parlamentarilor.

Pentru a fi adoptată, moţiunea  va trebui să întrunească votul a  234 de parlamentari. Conform calculului matematic, sunt şanse ca moţiunea de cenzură a PSD să fie adoptată de Parlament.

PSD, USR şi AUR, care au anunţat că susţin moţiunea, au împreună 280 de parlamentari, în timp ce PNL şi UDMR au 163, iar cei 18 deputaţi ai minorităţilor naţionale nu participă la vot. Mai sunt şi patru deputaţi neafiliaţi care nu au anunţat cum vor vota.

Preşedintele PNL, premierul Florin Cîţu, a informat că parlamentarii liberali vor participa la dezbaterea din Parlament a moţiunii de cenzură, dar nu vor vota.

El a afirmat că, dacă moţiunea de cenzură va trece de Parlament, toate scenariile sunt pe masă şi a subliniat că liberalii vor avea întotdeauna o propunere de premier.

Cei 157 de senatori şi deputaţi ai partidului social democrat vor vota moţiunea de cenzură la vedere.

De precizat că unul dintre parlamentarii PSD este confirmat cu COVID-19 şi nu poate să se prezinte la şedinţă.

La rândul lor parlamentarii USR PLUS vor vota și ei la vedere, după cum a a anunţat liderul deputaţilor partidului, Ionuţ Moşteanu.

El a menţionat însă că ar avea  “dubii” că PSD doreşte ca Guvernul Cîțu să plece. Votul asupra moţiunii de cenzură va fi secret cu bile.

Scenarii post moțiune

Dacă moţiunea va fi adoptată, Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate. Guvernul al cărui mandat a încetat în aceste condiţii îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern.

Dacă moţiunea de cenzură va fi respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea în Parlament.

De precizat că până astăzi un număr de 40 de moțiuni de cenzură au fost inițiate în România post-decembristă până la cea împotriva Guvernului Cîțu.

Cinci guverne au picat în urma moțiunilor din Parlament, 35 dintre moțiuni fiind respinse.

Posibilele scenarii după MOȚIUNE:

1.Adoptată, un nou Guvern peste 45 de zile;

2.Adoptată, Guvern minoritar;

3.Adoptată, dizolvarea Parlamentului și alegeri anticipate;

4.Respinsă, se dezbate moțiunea AUR-USR;

5.Respinsă, vot pentru schimbarea structurii sau a compoziției politice.

(Jurnal)