AcasăActualitateAstăzi îi sărbătorim pe Sfinții Petru și Pavel, ocrotitorii celor aflați...

Astăzi îi sărbătorim pe Sfinții Petru și Pavel, ocrotitorii celor aflați în închisori. Ce NU ai voie să faci în această zi…

Pe 29 iunie 2022 este sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși din România și respectiv din județul și Municipiul Giurgiu. Creştinii îi sărbătoresc pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, iar o mulţime de  giurgiuveni îşi aniversează onomastica.

Sfinții Petru și Pavel sunt lăudați de Însuși Domnul, căci Sfântul Apostol Petru l-a impresionat cu mărturisirea sa și l-a numit „piatră” , iar pe Sfântul Apostol Pavel l-a numit „vas ales” , sfânt care a purtat numele Domnului înaintea tiranilor și împăraților.

Astfel, numele de Petru derivă din numele grecesc Petros, provenit la rândul său din substantivul ”petra”, care înseamnă piatră sau stâncă, în timp ce numele de Pavel este forma românească a numelui Paul, care are o influență greco-slavă și înseamnă ”mic”, potrivit crestinortodox.ro.

Sfinții Petru și Pavel au fost închiși în temniță, deoarece L-au mărturisit pe Hristos ca fiind Fiul lui Dumnezeu. Din acest motiv și pentru că și ei au fost oameni care au greșit față de Dumnezeu, au rămas ocrotitori ai celor lipsiți de libertate, din închisori.

Minunile celor doi sfinți și răspândirea creștinismului au continuat și după ridicarea la cer a lui Hristos. Sf. Petru a ajutat un olog să meargă din nou, după ce l-a atins și i-a spus „În numele Domnului nostru Iisus Hristos Nazarineanul, scoală-te si umblă“. O altă minune a fost făcută la Roma, atunci când a înviat un copil. Au fost chemați el și un vrăjitor la căpătâiul băiatului, cel din urmă făcând vrăji, convins fiind că acestea îl vor învia. În momentul în care Sf. Petru a spus copilului „Tânărule, scoală! Domnul meu Iisus Hristos te înviază şi te tămăduieşte pe tine“, acesta a înviat.

Numele derivate din Petru  și Pavel  sunt: Pavăl, Petre, Petrică, Petrişor, Petronel, Paul, Paula, Petronela, Petruţa, Petriţa, Paulina, Paulica, Petra, Pătra și Pauliana.

                               Ce NU ai voie să faci în această zi 

  • În ziua Sfinților Petru și Pavel, este interzis să se facă treburi casnice sau să lucrezi câmpul, altfel vei atrage mânia divină și pedeapsă asupra ta.

  • În ziua Sfinților Petru și Pavel nu trebuie să te speli pe cap, ca să nu încărunțești prematur.

  • Pe 29 iunie nu se coase şi nu se tricotează. Totodată este interzis să se spele rufe sau să se măture gospodăria.

  • Nu se dă nimic cu împrumut în  ziua Sfinților Petru și Pavel, ca să nu se lege farmecele de tine.

  • Nu ai voie să te cerți cu nimeni la sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel, chiar dacă ai dreptate.

  • La sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel nu ai voie să dormi, altfel vei fi leneș tot anul.

  • Pe 29 iunie nu ai voie să fi trist. Cine nu se veselește în această zi, va fi trist tot anul.

  • Totodată, în ziua Sfinților Petru și Pavel nu ai voie să guști din bucate până nu se termină Sfânta Liturghie.

Colectivul redacțional al cotidianului ”Jurnal giurgiuvean” urează

în această zi, un sincer

LA MULȚI ANI și MULTE BUCURII

tuturor celor ce poartă numele celor doi sfinți sărbătoriți. 

VREMEA

Giurgiu
cer fragmentat
19.5 ° C
19.5 °
19.5 °
83 %
3.9kmh
51 %
mar
34 °
mie
34 °
joi
34 °
vin
34 °
sâm
32 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!