imageresizeZiua mondială de luptă împotriva pedepsei cu moartea este marcată anual la 10 octombrie, începând cu anul 2002, la apelul Coaliției mondiale împotriva pedepsei cu moartea. Ea are loc odată cu Ziua europeană împotriva pedepsei cu moartea declarată în septembrie 2007 de Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei, iar de Uniunea Europeană, în decembrie 2007. Dreptul la viață a oricărei persoane este recunoscut de Declarația Universală a Drepturilor Omului (1948) care prevede și faptul că „nimeni nu va fi supus torturii sau unui tratament crud, inuman sau degradant”.

La nivel internațional , de-a lungul timpului, au fost adoptate mai multe instrumente juridice care se referă explicit la abolirea pedepsei cu moartea, potrivit www.mae.ro. Printre acestea se numără Protocolul nr. 6 al Convenției Europene a Drepturilor Omului (Strasbourg, 1983) care prevede abolirea a pedepsei capitale pe timp de pace, dar permite menținerea acesteia pentru crime „pe timp de război sau în caz de amenințare iminentă de război” și Protocolul nr. 13 la Convenția CEDO (Vilnius, 2002) care prevede abolirea totală a pedepsei capitale, indiferent de circumstanțe. În timp ce la nivel mondial s-au derulat și se derulează mișcări pentru abolirea pedepsei cu moartea, mai multe țări au adăugat (1980-2000) în sistemul lor juridic pedeapsa cu moartea pentru infracțiuni legate de droguri, pedepse care sunt păstrate în prezent în peste 30 de țări și teritorii.

Potrivit Coaliției mondiale împotriva pedepsei cu moartea, până în prezent, circa 100 de țări au abolit pedeapsa cu moartea pentru toate infracțiunile, mai mult de 5 țări au abolit pedeapsa cu moartea pentru crime, în timp ce aproape 60 de țări și teritorii rămân adepte ale păstrării pedepsei capitale.

Uniunea Europeană militează împotriva pedepsei capitale, astfel că a adoptat norme prin care se interzice comerțul cu bunuri utilizate pentru aplicarea pedepsei capitale, sau a torturii și a tratamentelor degradante, precum și furnizarea de asistență tehnică legată de astfel de bunuri. Totodată militează pe lângă forurile multilaterale precum Organizația Națiunilor Unite, contribuind la adoptarea celei de a 67-a Rezoluții a Adunării Generale a ONU privind un moratoriu asupra aplicării pedepsei capitale. Abolirea universală a pedepsei capitale reprezintă și pentru România un obiectiv prioritar promovat în cadrul Organizației Națiunilor Unite și la nivelul Uniunii Europene. Țara noastră a devenit membră a grupului de lucru privind abolirea pedepsei cu moartea, încă de la aderarea la Uniunea Europeană, în 2007, și s-a implicat, în mod constant, în activitățile de definitivare a Planului de acțiune privind abolirea pedepsei cu moartea al UE, precum și în elaborarea strategiilor de acțiune ale UE în relația cu alte organizații internaționale în ceea ce privește combaterea pedepsei cu moartea. În România, pedeapsa cu moartea a fost abolită în anul 1990.

AGERPRES