Biserica ortodoxă îl prăznuiește în fiecare an, în data de 30 august pe Sfântul Alexandru. Află care este semnificația numelui și cui îi spunem La Mulți Ani! Mesaje și urări de Sfântul Alexandru.

Ziua de 30 august îi serbează pe toți cei care poartă numele de Alexandru și Alexandra, dar și derivatele acestor nume importante. Este ziua în care, Biserica ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Alexandrul, “Protectorul omenirii”.

Se respectă obiceiuri și tradiții de Sfântul Alexandru, însă este și ziua în care îi celebrăm pe cei cu nume sfânt.

Sfântul Alexandru – semnificația numelui Numele a devenit popular datorită regelui Alexandru al III lea al Macedoniei, supranumit și Alexandru cel Mare. La numai 33 de ani, Alexandru Macedon a fost stăpânul celui mai mare imperiu cucerit vreodată, imperiu care se întindea din Grecia până în India. Etimologic, numele Alexandru, provine de la vechiul nume persan Aleksandros, care este compus din verbul grecesc alexo – a apăra, a proteja, dar și andros – forma de genitiv a substantivului aner- bărbat, om.

Astfel, semnificația numelui Alexandru este: “care îi apără pe oameni”. Persoanele care poartă numele Sfântului Alexandru sunt descrise drept persoane dominante, cu puternice argumente, cu un simț ascuțit al afacerilor și o ambiție puternică.

Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Alexandru

De la Alexandru sunt mai multe nume derivate, iar de Sfântul Alexandru se serbează următoarele nume: Alexandra; Lixandra; Lixandru; Lisandru; Lisandra; Sandra; Sandru; Lexi; Alecu; Alexandrin; Alexandrina; Alessandra; Sandu; Sanda; Sănducu; Ducu; Duțu; Sașa. 

(Jurnal)