AcasăActualitateAstăzi dimineață, polițiștii giurgiuveni au protestat din nou în fața IPJ Giurgiu,...

Astăzi dimineață, polițiștii giurgiuveni au protestat din nou în fața IPJ Giurgiu, împotriva programului de lucru impus de Inspectorat…!

Luni, 13 noiembrie, în jurul orei 10.00, așa cum ne declarau cu o săptămână în urmă,  poliţiştii giurgiuveni, membri ai Sindicatului Europol şi Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), au protestat, timp de două ore, în faţa sediului IPJ Giurgiu faţă de intenţia conducerii de a modifica programul de lucru de la turele de 12 ore, la cele de 8 ore.

Prezent la protestul în stradă au fost liderul SNPPC Giurgiu, Victorel Coman (foto stânga), cât și vicepreședintele acestei structuri, la nivel Central, Marius Ionescu (foto dreapta).

De precizat faptul că în urmă cu o săptămână, după o rundă de negocieri, eșuată, la care conducerea Inspectoratului a propus  ca programul de lucru să se modifice la 12 ore, pe o perioadă de 3 luni, după care să se analizeze împreună efectele acestei modificări, polițiștii giurgiuveni au refuzat.

Mai mult, ei au promis că dacă nu se va reveni la vechiul program de lucru, vor protesta până la finele acestui an, în fiecare zi de luni a săptămânii, timp de 2 ore, între 10.00 și 12.00.

Întrebat ce se va întâmpla astăzi, Marius Ionescu ne-a spus:  ”Așteptăm să fim primiți la o nouă rundă de discuții și sperăm totodată să se schimbe ceva în modul de abordare a programului. Pentru că în urma discuțiilor pe care le-am avut cu colegii, în special cei de la rutier, am înțeles că de fapt nu numai că lucrurile nu s-au îmbunătățit  pentru cetățean – așa cum a declarat conducerea Inspectoratului Județean de Poliție Giurgiu – ci este mai rău.

În consecință au reușit să slăbească până la urmă efectivul de polițiști și pe cel din Serviciul de Ordine și Siguranța Publică. Este o înrăutățire atât pentru cetățeni cât și pentru oamenii noștri…

Din informațiile noastre nu este  ideea inspectorului șef, ci este ideea unor oameni din conducere, care au avut ceva cu acest program al polițiștilor și cu salariile pe care le iau aceștia… În sensul că aveau în ele și niște sporuri… Adică, după ce că avem salariile pe care le avem, hai să mai tăiem și din ele!

Judecând omenește și juridic, trebuiau mai întâi să ne consulte, lucru pe care nu l-au făcut. Nu ai cum să modifici programul de lucru al unui angajat, în țara asta, fără acordul lui! Nu ești tu patron pe plantații, ești doar un funcționar public care trebuie să te consulți cu angajații, cu sindicatele. Asta înseamnă democrație, altfel ne ducem în zona dictaturii – a mai spus vicepreședintele SNPPC.

La rândul său, liderul SNPPC Giurgiu, Victorel Coman a explicat: Există un Ordin, 577, conform căruia conducerea trebuie să se consulte și cu sindicatele, dar și cu angajatul. Deși ne-au consultat într-o primă fază, nu au ținut însă cont de părerile noastre.

Întrebat ce va urma în cazul în care nici de data aceasta nu se va ajunge la niciun rezultat, Marius Ionescu ne-a spus:

Noi, am făcut, conform Legii, o procedură prealabilă și așteptăm să treacă termenul de 30 de zile pentru a acționa în instanță această dispoziție a Inspectorului șef.

Sper ca justiția să judece cu celeritate și să-și facă datoria, pe de-o parte, iar pe de altă parte promitem că vom fi în stradă până când vom fi luați în seamă și până când vom avea un adevărat dialog cu conducerea Inspectoratului. 

Dar repet, aici vorbim de tot ce înseamnă șefi din IPJ, pentru că din informațiile pe care le am, nu inspectorul șef a avut această idee, ci este o răzbunare pe oameni, o vendetă pornită împotriva lor. De ce? Nu știu!

Marius Ionescu menționa și faptul că la nivelul MAI nimeni nu a intervenit în acest conflict.

Nu știu care este cauza, probabil că ei se gândesc la alte probleme. La amenințările noastre cu proteste, privind salariile și cu privire la promisiunile neonorate ale guvernanților. Probabil că se gândesc la lucrurile mai mari și nu la cele cu care ne confruntăm noi. La urma urmei, vorbim de un exemplu pentru ceilalți polițiști și vorbim de Ordine și Siguranța Publică, într-un județ deosebit de important.

Referitor la protestele noastre vreau să precizez că avem aviz favorabil până la sfârșitul acestui an, în fiecare luni, în intervalul orar pe care vi l-am amintit – mai preciza Victorel Coman, liderul SNPPC Giurgiu. 

Din păcate acesta este nivelul de democrație la care suntem după 33 de ani, și nu înțelegem de ce le convine să aibă un astfel de climat, să aibă nemulțumiri din partea personalului. Pentru că dacă s-a ajuns la așa ceva nu poți spune că este vorba de un management eficient, când oamenii sunt nemulțumiți și îi ai, săptămână de săptămână, protestând, în  fața Inspectoratului – spunea Marius Ionescu.

Este adevărat că sunt și membri de sindicat care gândesc că ies alții pentru ei în stradă…Au modul acesta de gândire, să le zicem ”protestatari pe facebook!”  Dar, după cum vedeți, sunt și colegi  de-ai noștri, aici, iar pe lângă aceștia, mulți din ei sunt la serviciu. 

Vă asigur însă că oamenii toți, refuză și nu sunt de acord cu acest program impus de Inspectorat. Însă unii,din teamă, alții din cauza presiunilor care s-au făcut asupra lor, probabil, nu vor să iasă în stradă…Sau pur și simplu din comoditate!

Polițiștii din aceste două structuri, Ordine Publică și Serviciul Rutier, care înseamnă o sută și ceva de cadre, sunt foarte afectați, căci  salariul le-a scăzut cu 4-500 de lei. Este vorba în același timp și despre o discriminare, pentru că unii au 20 de ore SDSL (n.red-  Sâmbete, Duminici, Sărbători Legale), zile care se plătesc mai bine, 75% – preciza Victorel Coman.

Sunt colegi de-ai noștri care au făcut împrumuturi la bănci și acum nu mai au din ce să mai returneze banii, deoarece iau mai puțin la salariu… Au copii, au familie… Însă cei ce au decis asta se gândesc numai cum să le fie lor bine. Trebuie să ne gândim și la angajat și în primul rând la cetățeanul pe care îl apărăm.

Vă asigur că acest program îl face pe polițistul giurgiuvean și mai puțin vizibil în stradă, decât era, programul 8-24…a conchis liderul SNPPC, Victorel Coman.  

Iată în felul acesta, un mod de a face economie la Bugetul statului. Principala problemă care se află în spatele acestei deciziim, cred că este faptul că în ultima perioadă, noi am constatat că mulți polițiști doresc să vină în serviciul de Ordine Publică – ne-a mai menționat vicepreședintele SNPPC.

Pentru că acest program de 12 ore, este mai bine plătit…Și atunci, nereușind să împiedice acest exod către Serviciul de Ordine Publică ( de exemplu cei care sunt în poliția judiciară, în majoritatea lor, doresc să lucreze la ordine publică), au zis:  hai să găsim o soluție, modificând programul de 8 ore…Dar asta afectează în cele din urmă Ordinea și siguranța Publică, și totodată siguranța cetățeanului.

Privitor la câștigurile salariale, dacă  luăm salariul unui polițist care vine din Școală, vom conststa că el ia minim pe economie, adică tot cât ia un muncitor necalificat.  Asta este ceea ce oferă Statul român pentru Siguranța cetățeanului și bineînțeles pentru siguranța polițistului, la urma, urmei, căci în afara faptului că suntem polițiști, suntem și cetățeni – a mai precizat, la finalul dialogului, Marius Ionescu, vicepreședinte al SNPPC. 

(Florian Tincu)

VREMEA

Giurgiu
cer senin
23.2 ° C
23.2 °
23.2 °
40 %
1.8kmh
1 %
joi
23 °
vin
32 °
sâm
21 °
Dum
21 °
lun
22 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com