Biserica Ortodoxa sărbătorește  astăzi, 25 martie, ”Buna Vestire. Semnificatia acestei sărbători este reprezentata de momentul în care Arhanghelul Gavril o anunta pe Fecioara Maria că va da naștere Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Creștinii țin cu sfintenie această sărbătoare având în vedere faptul că la nouă luni distanță, domnul nostru Iisus Hristos se naște. Nu doar biserica ortodoxa, ci si cea catolica sustine faptul că ”Buna Vestire” a avut loc la Nazaret. Singurul aspect care difera este locatia exacta în care aceasta minune s-a întâmplat. Crestinii de credinta catolica sustin faptul ca Buna Vestire a avut loc la Bazilica Bunei Vestiri, pe când crestinii ortodocși consideră că totul s-a petrecut la Biserica Ortodoxa Greceasca a Bunei Vestiri.

Buna Vestire oferita Mariei reprezinta „plinirea timpului” (Gal 4, 4), si anume împlinirea fagaduintelor si pregatirilor sosirii Domnului nostru Iisus Hristos. Maria este chemata sa-l zamisleasca pe Iisus. Aceasta a incuviintat si a devenit Nascatoare de Dumnezeu.

Buna Vestire este prima sarbatoare confirmata în documente, dintre sarba­torile Maicii Domnului.

În popor, aceasta sarbatoare poarta si numele de Ziua Cucului datorita faptului că această zi reprezinta primul cântec pe care cucul îl canta în acel an, astfel anunțând venirea primăverii.

Din păcate anul acesta în România venirea primăverii a adus cu ea un val de pandemie cu coronavirus , iar  zilele trecute  o ninsoare care în unele zone (județul Dolj, Olt…)  s-a așternut într-un  strat de zăpadă care pe alocuri a măsurat și  2 metri…

Ce nu trebuie să faci în această zi 

Conform unei superstiții de Buna Vestire este bine să se pună îngerilor în pragul casei sare și pâine pentru hrană. După cum spune și numele sărbătorii, această zi aduce mereu creștinilor o veste minunată.

 În această zi oamenii nu trebuie să se certe deoarece este mare păcat. Persoanele care se ceartă în ziua de Buna Vestire vor avea necaz tot anul. În regiunea Bucovinei, de Buna Vestire nu se pun ouă la cloșcă deoarece se crede că puii ar putea ieși cu două capete și patru picioare.

(Jurnal)