AcasăActualitateAstăzi creştinii pomenesc ziua TĂIERII CAPULUI SFÂNTULUI IOAN BOTEZĂTORUL! Povestea terifiantă a...

Astăzi creştinii pomenesc ziua TĂIERII CAPULUI SFÂNTULUI IOAN BOTEZĂTORUL! Povestea terifiantă a vieţii lui…Ce nu aveţi voie să faceţi în această zi !

 Ziua aceasta, de 29 august, mai este numită şi Crucea Mică.

Ziua de pomenire a fost rânduită de Biserică zi de post şi de doliu.Fecior al Elisabetei şi al lui Zaharia – Sfântul Ioan Botezătorul este cel despre care a spus Duhul Sfânt prin prorocul Maleahi: „Iată, trimit înaintea feţei Tale pe Îngerul Meu, care va găti calea Ta, înaintea Ta” (Maleahi 3, 1; Luca 7, 27). Înger, vârful prorocilor, mucenic, Înainte-Mergătorul şi Botezătorul lui Hristos – el a fost toate acestea.

 A iubit înţelepciunea, nu s-a îngrijit de hrană şi a locuit în pustie, ca în cer. A petrecut cu fiarele, acoperit cu păr de cămilă, încins cu brâu de curea, hrana lui fiind ca a păsărilor. Ceea ce atrăgea miile de oameni şi mulţimile în pustie era viaţa sfântă, preacurată şi vrednică a lui Ioan.

 Cel ce purta supranumele de „Înger al Pustiei”, Sf. Ioan Botezătorul avea să împărtăşească soarta majorităţii prorocilor lui Israel, al căror şir îl încheie. Irod l-a prins pe Ioan şi l-a legat, în temniţă, din pricina Irodiadei, femeia lui Filip, fratele său, pe care o luase de soţie. Căci Ioan îi zicea lui Irod: „Nu-ţi este îngăduit să ţii pe femeia fratelui tău”. Iar Irodiada îl ura şi voia să-l omoare, dar nu putea, căci Irod se temea de Ioan, ştiindu-l bărbat drept şi sfânt, şi-l ocrotea. Sărbătorindu-şi ziua, Irod – ameţit de vin, de cântece şi de dansul pătimaş al Salomeei, fiica Irodiadei – i-a făgăduit dansatoarei orice. Salomeea, instigată de Irodiada, i-a cerut capul Sfântului Ioan Botezătorul. Capul însângerat al Sfântului i-a fost adus pe tipsie.

 Aşa s-a încheiat viaţa pământeană a celui mărturisit de Hristos, ca fiind mai presus decât toţi cei născuţi din femeie şi mai mult decât prorocii.

Ce nu ai voie să faci în această zi

Traditia spune că, în ziua de 29 august, creştinii trebuie să ţină post negru sau aspru. Nu se bea vin roşu, deoarece în credinţă acesta reprezintă sângele Botezătorului. Nu se manâncă fructe sau legume roşii şi nici varză pentru că pe varză ar fi fost tăiat capul profetului. De asemenea, nu se mănâncă fructe rotunde, nuci, mere, pepene care au forma capului.

 De asemenea, în această zi nu se taie nimic cu cuţitul, ci totul se rupe cu mâna. Nu se mănâncă varză, căci Sfântului Ioan de şapte ori i-au tăiat capul pe varză şi iar a înviat. Nu e bine să se mănânce fructe rotunde, care seamănă cu un cap (mere, pere, nuci, căpăţâni de usturoi) sau cu o cruce (nuci, pepene), nu se bea vin roșu, nu se mănâncă fructe sau legume roşii. 

 În această zi, nu se taie nimic cu cuţitul, totul se rupe cu mâna şi nu se mănâncă fructe şi legume în cruce, pepene şi usturoi.

Nu se folosesc farfurii sau alte blide (pentru că, după ce a fost tăiat, capul sfântului a fost pus pe o tipsie);

 Nu se foloseşte mătura, ca să nu fie tulburată liniştea morţilor.

 

VREMEA

Giurgiu
cer fragmentat
19.5 ° C
19.5 °
19.5 °
83 %
3.9kmh
51 %
mar
34 °
mie
34 °
joi
34 °
vin
34 °
sâm
32 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!