luni, aprilie 28, 2025
Jurnal giurgiuvean
Acasă Actualitate Astăzi, 7 Iulie, este Ziua Mondială a CIOCOLATEI! Ce fel de ciocolată putem mânca și ce trebuie să includă eticheta ei…

Astăzi, 7 Iulie, este Ziua Mondială a CIOCOLATEI! Ce fel de ciocolată putem mânca și ce trebuie să includă eticheta ei…

0
Astăzi, 7 Iulie, este Ziua Mondială a CIOCOLATEI! Ce fel de ciocolată putem mânca și ce trebuie să includă eticheta ei…

ciocolata

Astăzi, 7 Iulie, întreaga lume sărbătorește Ziua Mondială a Ciocolatei, un eveniment care celebrează rafinamentul și indulgența gastronomică oferite de acest aliment.

În afară de aroma și gustul său inconfundabil, ciocolata are și unele beneficii pentru sănătate. Ciocolata neagră, cu un conținut ridicat de cacao, este renumită pentru proprietățile sale antioxidante, care pot contribui la menținerea sănătății cardiovasculare.

Ciocolata veritabilă se obţine din unt de cacao,  masă solidă de cacao, și din elemente extrase din fructul de cacao. Cu cât conţine într-un procent mai mare componente din acest fruct, cu atât este mai sănătoasă. Practic, cele două materii de bază rezultate din cacao şi folosite în proporţii variabile în fabricarea ciocolatei sunt untul de cacao şi masa solidă de cacao.

Substanţele sanogenetice din cacao se găsesc în masa solidă de cacao. Aici s-au pus în evidenţă antioxidanţi din familia flavonolilor (catechine), responsabile de acţiunile mult preţuite ale ciocolatei, dintre care:

Scăderea riscului de accident vascular cerebral. Femeile care au consumat aproximativ 70 g de ciocolată pe săptămână au avut un risc cu 65% mai mic decât cele care nu au consumat;

Scăderea riscului de a dezvolta alte boli cardiometabolice (cu aproximativ 37%);

Diminuarea riscului de hipertensiune arterială, acţiunea antitrombotică similară aspirinei, ameliorarea sensibilităţii, respectiv a rezistenţei la insulină etc.

Dar să nu uităm şi de efectele agreabile, de îmbunătăţire a stării de spirit şi de ameliorare a stresului. Unele studii i-au descoperit calităţi antidepresive!

Doamnelor, Ciocolata ajută la combaterea celulitei!

Studii cosmetologice arată că pentru troficitatea pielii şi combaterea celulitei aplicarea ciocolatei pe piele poate fi benefică.

Explicaţia pentru toate efectele ciocolatei este oferită, de prezenţa catechinelor, ce scad stresul oxidativ şi cresc biodisponibilitatea acidului nitric care, consecutiv, ameliorează funcţionalitatea endoteliului vascular; reduce agregarea şi aderarea plachetelor; diminuează tensiunea prin vasodilataţie; scade rezistenţa la insulină şi normalizează lipidemia (crescând colesterolul „bun” şi diminuându-l pe cel „rău”).

Ce fel de ciocolată alegem?

Este de subliniat că aceste efecte pozitive nu ne îndreptăţesc să facem excese. Ciocolata este, totuşi, un aliment calorigen, cu mulţi carbohidraţi. De aceea, consumul trebuie limitat. Totuşi, dacă este să optăm pentru un desert sau o gustare sănătoasă, ciocolata este cu certitudine unul dintre ele.

Ce să alegem, însă? Vă sfătuim să evitaţi produse „de tip ciocolată” sau „tabletele”, după cum se numesc mai nou. Este vorba de dulciuri care nu sunt de fapt ciocolată, ci doar o imită, având la bază o margarină industrială (nimic comun cu margarinele tartinabile de nouă generaţie) şi nu masă solidă de cacao.

Uitaţi-vă cu atenţie la ingredientele ce figurează pe ambalaj şi evitaţi produsele care nu au masă de cacao, dar au grăsimi vegetale hidrogenate. Ciocolata neagră, rămâne însă cea mai sănătoasă!

Cele mai bune sunt ciocolatele negre, cu procente variabile de masă de cacao: cu 50%, 70% şi chiar cu 80%. Gustul amărui ne arată că au puţin zahăr adăugat, ceea ce din punct de vedere al sănătăţii noastre este perfect. Pentru ameliorare, unele au adaos de mentă, coajă de portocală sau migdale, ceea ce le face cu mult mai gustoase, fără a le sărăci în antioxidanţi. De reţinut că ciocolata amăruie este un produs integral vegetal, deci poate fi consumat şi în post, şi de către vegetarieni.

De asemenea, consumul moderat de ciocolată poate stimula secreția de endorfine, hormonii fericirii, generând o senzație plăcută de bine și relaxare.

Ce trebuie să conțină Eticheta ciocolatei

Etichetele produselor tip ciocolată trebuie să includă următoarele informații:

– denumirea produsului; – numele și adresa producătorului; – ambalatorului sau distribuitorului.

În cazul produselor importate, este necesară afișarea numelui și adresei importatorului sau distribuitorului înregistrat în România, data durabilității minime, cantitatea netă și condițiile de depozitare.

În cazul ciocolatei și a produselor din ciocolată, trebuie menționat obligatoriu conținutul de cacao, exprimat în procente de substanță uscată, astfel: „cacao…% minim”.

În cazul ciocolatei umplute, trebuie menționat produsul de umplutură. Excepție de la indicarea cantității nete fac produsele din ciocolată preambalate cu o greutate mai mică de 50 grame. Această excepție nu se aplică produselor cu o greutate netă mai mică de 50 grame fiecare, atunci când sunt prezentate într-un ambalaj ce conține două sau mai multe astfel de produse, dacă greutatea netă totală, inclusiv ambalajul, este egală sau mai mare de 50 grame.

În cazul produselor din ciocolată turnate și goale în interior, această indicație poate fi înlocuită cu conținutul net minim.

Sursa: InfoCons

*Aplicația gratuită InfoCons pune la dispoziția consumatorilor informații utile pentru o alegere informată a ciocolatei.

VREMEA

Giurgiu
cer senin
15.7 ° C
15.7 °
15.7 °
37 %
5.1kmh
0 %
lun
17 °
mar
17 °
mie
21 °
J
24 °
vin
21 °
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com