Astăzi, 21 iunie, s-a consumat SOLSTIȚIUL de VARĂ. Ce sărbătoare prefațează această zi, așteptată mai ales de fete…

0
260

gethumb.details.phpSolstitiul de vară, data de  21 iunie, este cea mai lungă zi a anului 2017.  Un eveniment care marchează debutul verii astronomice.

Solstițiul de vară este un moment semnificativ al anului, solstitiul de vara este asociat cu diverse traditii populare in toata lumea, de sorginte pagâna si crestina.

Potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucuresti, în jurul datei de 21 iunie, longitudinea astronomica a Soarelui este de 90°. Este momentul solstitiului de vara, care marcheaza începutul verii astronomice.

Pămantul executa atat o miscare anuala de revolutie în jurul Soarelui, cat si o miscare diurna de rotatie în jurul axei polilor terestri. Axa polilor pastreaza (în prima aproximatie) o pozitie fixa în spatiu, ea fiind înclinată pe planul orbitei Pamântului (numit planul eclipticii) cu 66° 33′.

149758843526c3f7aa

Datorită acestui fenomen, cele doua emisfere terestre sunt luminate de Soare inegal în decurs de un an, fapt ce generează,  la latitudinile medii, inegalitatea zilelor și a noptilor, precum și succesiunea anotimpurilor.

La români, solstitiul de vara este legat de sarbatoarea Sânzienelor, marcata în ziua de 24 iunie. Sanzienele sunt, in mitologia romaneasca, zane bune din clasa ielelor, dar care atunci cand nu le este respectata sarbatoarea devin surate cu Rusaliile, care sunt zane rele. Solstitiul de vara 2017. Legede si vraji de solstitiul de vara. Noaptea de Sanziene este inconjurata de o aura de mister si magie, fiind favorabila vrajilor si descantecelor de dragoste.

Legende si vrăji legate de solstițiul de vară.

Coronitele de Sanziene lasate noaptea afara puteau asigura fetele că vor face nunta în acea vară, în cazul în care erau gasite dimineata acoperite de rouă. Florile culese de Sanziene, asezate sub perna în noaptea de 23 spre 24 iunie, le puteau ajuta pe fete sa îsi vadă, în vis, viitorul soț.

(Jurnal)