ASOCIAŢIA ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA din GIURGIU a desfăşurat o campanie de educaţie pentru sănătate, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, 7 aprilie 2019, conform Statutului asociaţiei şi proiectului “MINTE SĂNĂTOASĂ ÎNTR-UN CORP SĂNĂTOS. CORP SĂNĂTOS ÎNTR-UN MEDIU SĂNĂTOS.’’ din “PROGRAMUL STRATEGIC AL ASOCIAŢIEI ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA PENTRU ANUL 2019”.

Ziua mondială a sănătăţii este marcată în fiecare an la 7 aprilie, începând din anul 1950, ea fiind stabilită în 1948, de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Pentru sărbătorirea din fiecare an sunt alese câte o temă şi câte un slogan. Tema Zilei Mondiale a Sănătăţii 2019 este “Acoperire universală de sănătate: (pentru) toată lumea, (de) peste totˮ, iar sloganul este “Sănătate pentru toţi!ˮ.

Campania  de educaţie pentru sănătate a ASOCIAŢIEI ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA s-a intitulat “SĂNĂTATE PENTRU TOŢI!” şi s-a derulat în perioada 3-7 aprilie 2019, activităţile fiind desfăşurate pe unele străzi din municipiul Giurgiu, în unele instituţii de învăţământ cu care asociaţia este în parteneriat, dar şi on-line.

În cadrul proiectului “MINTE SĂNĂTOASĂ ÎNTR-UN CORP SĂNĂTOS. CORP SĂNĂTOS ÎNTR-UN MEDIU SĂNĂTOS.’’, mai mulţi membri şi voluntari ai ASOCIAŢIEI ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA s-au implicat, preşedinta, prof. univ. dr. Mariana Iancu desfăşurând o campanie de educaţie pentru sănătate prin acţiuni de informare, de susţinere de prelegeri tematice, prin elaborarea şi distribuirea on-line de flyere corelative, prin distribuirea de plicuri cu ceaiuri de fructe şi flyere cetăţenilor întâlniţi pe mai multe străzi giurgiuvene şi discuţii cu aceştia.

Preşedinta ASOCIAŢIEI ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA, prof. univ. dr. Mariana Iancu s-a deplasat împreună cu Cristina Ştefănescu Ghizdăreanu şi Ionuţ Ştefănescu Ghizdăreanu, tineri membri ai asociaţiei, pe străzile “Găriiˮ, “I.C. Brătianuˮ, “Alexandrieiˮ, “Ramadanˮ, “Lainiciˮ, “Căminuluiˮ, “Panselelorˮ, “Biruinţeiˮ, “Caraimanˮ, “Ialomicioareiˮ, “Nuculuiˮ, “Maluˮ din Giurgiu, unde au înmânat flyere şi câte un plic cu ceai de fructe de mere, de afine, de portocale giurgiuvenilor întâlniţi pe aceste străzi, discutând cu ei despre sănătate, dar şi adresându-le calde urări de sănătate.

Pentru identificarea unor probleme sociale şi comunitare, inclusiv corelate cu sănătatea, dar şi pentru ajutarea rezolvării lor prin semnalarea la instituţiile abilitate ale statului, preşedinta ASOCIAŢIEI ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA, prof. univ. dr. Mariana Iancu a discutat cu cetăţenii întâlniţi pe străzile giurgiuvene pe care s-a deplasat, notând problemele lor sociale şi comunitare, în vederea elaborării viitoare de sesizări, memorii, petiţii. Printre problemele identificate pe care le aducem în atenţia Primăriei Giurgiu şi a Consiliului Local Giurgiu şi pe această cale sunt: problema străzilor de pământ, a străzilor neasfaltate, problema lipsei de igienă a străzii “Ramadanˮ şi a pericolului de afectare a sănătătii prin neasigurarea de servicii de salubrizare (lipsa curăţeniei prin măturare), impozite prea mari pentru străzi care au fost categorisite ca asfaltate şi cu condiţii decente de viaţă, dar care arată jalnic, pensiile prea mici, din care pensionarii nu-şi pot cumpăra medicamentele necesare sănătăţii lor.

Acţiuni ale proiectului au fost şi elaborarea şi distribuirea de flyere pe suport de hârtie şi on-line despre Ziua Mondială a Sănătăţii şi importanţa consumului de fructe şi ceaiuri de fructe, despre efectele lor benefice etc.

Cu atitudine constructivă, pozitivă şi morală, ASOCIAŢIA ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA din GIURGIU va mai derula pe parcursul anului 2019 astfel de activităţi şi acţiuni de educaţie pentru sănătate, în cadrul proiectului “MINTE SĂNĂTOASĂ ÎNTR-UN CORP SĂNĂTOS. CORP SĂNĂTOS ÎNTR-UN MEDIU SĂNĂTOS.’’, dar şi activităţi şi acţiuni de educaţie ecologică şi educaţie pentru un mediu sănătos, ocazii cu care se întăresc legăturile dintre cetăţenii giurgiuveni, dintre unele instituţii partenere şi asociaţie, fiind duse la bun sfârşit parteneriatele încheiate.

ASOCIAŢIA ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA urează tuturor sănătate deplină, viaţă lungă şi activă! LA MULŢI ANI!

 

Preşedinta ASOCIAŢIEI ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA

Prof. univ. dr. Mariana Iancu